Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Natur og Ungdom og Naturvernforbundet hadde håpet på ja:

Knapt nei til vern i Unge Høyre

Denne helgen er Unge Høyre samlet til landsmøtet. Forslaget om å gå inn for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja har splittet landsmøtet på midten. 

Odd Arne Sandberg, leder Folkeaksjonen mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.  Foto: Privat

Nyheter

I formiddag vedtok landsmøtet å ikke gå inn for vern mot oljeaktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja med et knapt flertall. 136 stemte for, 147 stemte mot forslaget. Miljøorganisasjonene er skuffet over resultatet

Hadde håpet på seier

– Vi hadde selvsagt håpet at voteringen i dag skulle gi oss en stor seier i kampen for  et fortsatt oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi er skuffet over at det akkurat ikke gikk denne gangen, men kanskje neste gang, sier Odd Arne Sandberg, leder i Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja i ei pressemelding.

Likevel peker organisasjonene på at flertallet var knapt og at nesten halve landsmøtet gikk inn for vern. 

– Stor bevegelse innad

– Det utrolig gledelig å se at en stor bevegelse innad i Unge Høyre kjemper for å ta vare på våre aller mest sårbare havområder. Vi trenger enda flere med på laget for ei oljefri framtid i Lofoten, Vesterålen og Senja. Og den kampen fortsetter, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom.

Programkomiteens leder Daniel Skjevik-Aasberg tok med seg de over 90 rapportene og utredningene som er gjort om Lofoten, Vesterålen og Senja opp på talerstolen og erklærte at: «Vi har nok kunnskap til å vite at oljeaktivitet vil ha store negative konsekvenser» og han oppfordret landsmøtet til å stemme for vern.

–  De som i dag stemte for vern av våre aller mest sårbare havområder utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja har gigantisk og solid kunnskapsgrunnlag i ryggen og velgerne er enige med dem. De står på riktig side av historien, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.