Barnefilm fra Andøy sikter på Berlin

Filmfestivalen i Berlin vinteren 2017 er målet for verdenspremieren på regissør Torfinn Iversens «Oskars Amerika». Mulighetene burde være gode: Forspillet til filmen var i Berlin i 2012. Innspillingen har foregått på Andøy.

  Foto: Pressefoto

Andøy

For det var i 2012 Iversen (31) var i barneprogrammet i Berlin med kortfilmen «Levis hest». Da, som nå, spiller Jørgen Langhelle (50) den psykisk utviklingshemmede Levi, som lever sammen med sin ponni. Da, som nå, er Mona Steffensen i Original Film i Tromsø produsent.

Men mye er annerledes, også. Historien er større, rollene flere. Bjørn Sundquist (68) spiller Oscars grinebiter av en bestefar, Marie Blokhus (34) er Oscars noe ustabile mamma. Og tittelrollen er ny: 11 år gamle Odin Eikre fra Stokmarknes.

– Ja, vi satser på Berlin, sier Torfinn Iversen om sin spillefilm fra Andøya og FilmCamp, Målelv. Byen har nemlig satt sine spor: Etter 2012-besøket fikk han tysk journalistkone, som han nå har barn med. Og livet er pendling mellom Sortland og den tyske hovedstaden.

Filmen handler altså om 11 år gamle Oskar, som drømmer store drømmer. Men går en vanskelig sommer i møte, når mamma drar til USA og han blir overlatt til den noe sære bestefaren. Og i skogen bor altså Levi med sin nærsynte hest ...

Fullført i forrige uke

En norsk barnefilm med originalmanus er faktisk en sjeldenhet; det aller meste som er laget de senere år, er basert enten på populære barnebøker og/eller er innarbeidet som TV-serier.

Innspillingen ble fullført sist uke, nå gjenstår «bare» en lang etterarbeidsprosess.

– Man vet jo aldri riktig hvor bra det ferdige resultatet blir. Men følelsen er absolutt god, sier Iversen, som har fått finansiering hovedsakelig gjennom Norsk filminstitutt, Filmfond Nord, FilmCamp, SNN Kulturnæringsstiftelsen og svenske Filmpool Nord.

– Det er ingen grunn for å være nervøs; manuset er simpelthen fantastisk godt. Og innspillingen nordpå var bare magisk, sier Jørgen Langhelle.

– Det blir en barnefilm for voksne og en voksenfilm for barn. Å spille Levi er riktignok noe av det aller vanskeligste jeg har gjort. Men unge Torfinn i registolen visste akkurat hva han gjorde og han hjalp meg enormt i det vanskelig spillet med å fremstille en tilbakestående mann – uten å overdrive; et eneste feilskjær i en sånn rolle kan ødelegge hele filmen, mener Langhelle, som etterhvert har erfaring fra 65 filmer og TV-serier gjennom 20 år.

– Det underlige med manuskriptet, var at da vi kom på settet for å spille inn filmen, stemte alt med den naturen vi beveget oss i: Store kontraster, vakker og sårt og dramatisk - og morsomt! Det ble rett og slett nokså magisk, sier Marie Blokhus.

- Naturtalent

– Manuset både berørte og rørte meg, sier Bjørn Sundquist, som særlig berømmer sin unge motspiller Odin Eikre:

– Han er et sjeldent naturtalent med den typen begavelse som – med bare litt øvelse – vet akkurat når replikkene skal sies og hvordan han skal reagere i ulike situasjoner. Helt makeløst, sier veteranen Sundquist. Som har dette å si om skuespillerjobben mellom de aller største teaterutfordringene og det å spille i en «liten» norsk spillefilm:

– Spiller man Shakespeare, må man ha en gjennomgående forståelse for og følelse med hvilket univers man befinner seg i. Det samme må man ha i en jordnær, realistisk og mystisk norsk samtidsproduksjon. Begge ting er vanskelig å få til, hver på sin måte. Men dramaet mellom menneskene er og blir oftest og grunnleggende det samme,  sier Sundquist.