Regjeringen har bestemt seg

Norge skal kjøpe Poseidon-fly

Regjeringen vil kjøpe fem nye overvåkingsfly av typen Boeing Poseidon P8. Det kom frem i statsråd i dag.

POSEIDON Norge skal kjøpe fem overvåkingsfly av typen Boeing P8 Poseidon til 9,825 millioner kroner. Flyene skal leveres i perioden 2021 til 2022. Her lander flyet på Andøya.  Foto: Jørn Aune

Andøy

De ny overvåkingsflyene skal ifølge forsvarsforliket mellom Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet stasjoneres på Evenes og Andøya flystasjon skal legges ned. Regjeringen skriver at de nye flyene skal anskaffes i perioden 2021 til 2022 og koste 9,825 milliarder kroner.

– Operativ og teknologisk levetid til alle dei noverande flya med sensorar og våpensystem nærmar seg slutten. Dette vil om kort tid innebere at Forsvaret gradvis vil miste evna til å oppretthalde naudsynt situasjonsforståing i eigne og nærliggjande havområde, både over og under havoverflata. Evna til å samarbeide med nære allierte vil også bli svekka. Vidareføring av kapasitetane for overvaking og antiubåtoperasjoner er viktige både nasjonalt, og for NATO og nære allierte. Kapasiteten for overvaking av havområda i våre omgjevnader vil medverke til å sikre at tilhøva i nord, Noreg sitt fremste strategiske satsingsområde, blir føreseielege og stabile, heter det i regjeringens saksfremlegg.

Regjeringen skriver videre at den nye sikkerhetspolitiske situasjonen stiller større krav til situasjonsforståelsen i egne nærområder.

Orion kan fly i 20 år til

Klassekampen skriver torsdag at de norske Orion-flyene kan fly i 20 år til etter oppgraderingen til 1,16 milliarder kroner. Det siste av de seks flyene ble overlevert det norske Forsvaret i forrige uke.

Ifølge Klassekampen overrasker det markedsdirektør Carl Kumpic i det kanadiske selskapet som har gjennomført oppgraderingen at Norge nå skal kjøpe nye fly.

– Etter å ha gjennomgått programmet for midtlivsoppdatering med vedlikehold og modifiseringer, er de norske P-3 flyene klare for 15.000 nye flytimer i operativ tjeneste. skriver han i en epost til Klassekampen. Han mener videre at Norge etter oppgraderingen har en flåte med svært kapable overvåkingsfly.

– P-3 har potensial til å være en kostnadseffektiv plattform i mange år fremover, skriver han til Klassekampen.

Klassekampen skriver også at IMP Aerospace & Defence har gitt norske myndigheter argumenter for at Orion-flyene er bedre enn dagens versjon av P8-flyene.

Ikke et alternativ

Til Klassekampen sier statssekretær Øystein Bø at Forsvarsdepartementet, tross oppgraderingene, vurderer at P-3 Orion nærmer seg slutten av sin levetid. Det er ikke et alternativ å oppgradere med nye sensorer.

– Det er fullt mulig å få fly fra første verdenskrig til å fly fremdeles, men alt forsvarsmateriell har en levetid. Sensorer og teknologisk utstyr må være oppdatert for at vi skal holde tritt, sier Bø til Klassekampen. Han vil først ikke svare på om det vil være billigere å kjøpe nye fly enn å fortsette oppgraderingen av Orion-flyene.

– Det er nødvendig å kjøpe nye fly, og forsvarsmateriell er aldri billig, sier Bø. Når Klassekampen gjentar spørsmålet medgir han at man må anta at det blir noe dyrere å drifte nye fly enn de vi har i dag.