Pangstart på vintertusimen i Andøy

Alt ligger til rette for en rekordvinter-sesong for turistnæringen i Andøy.

ØKER: – Interessen for vinteropplevelser i Andøy er voldsom, og årets sesong vil slå alle rekorder. Det kan vi fastslå allerede nå, sier daglig leder Camilla Ilmoni i Andøy Reiseliv. (Foto: Alf Ragnar Olsen) 

Andøy

Det hevder Camilla Ilmoni i Visit Andøy.

- Vi må jobbe mer dynamisk nå enn tidligere

Reiselivssjef i Vesterålen Astrid Berthinussen opplyser at de må jobbe langt mer dynamisk enn tidligere i sin markedsføring.

Dobling

– I 2014 og 2015 begynte vinterturismen å spire. Da hadde vi noen hundre turister. I 2016 så vi resultatene av markedsføringa og de fantastiske tv-bildene og bildene i sosiale medier – som nådde ut til hele verden fra Andøy. Da kom det 2-3.000 totalt. I år blir det enda flere. Vi snakker nok om en dobling. Hvalsafari alene melder om 3.000 bookinger. I tillegg er det mange som benytter SeaSafari og Lofoten Opplevelser. En del nordlysturister er det i tillegg, så oppturen er formidabel, sier Ilmoni.

- Beste vinter noensinne, men vi har fortsatt større potensial

Espen Jacobsen ved Sortland hotell kan fortelle om en eksplosjon av vinterturister til Vesterålen, men fortsatt har man en lang vei å gå.

Åpne spisesteder

Hun sier den økte interessen for Andøy gir både muligheter og utfordringer.

– Jeg registrerer at det har vært turister her i juleferien som hadde problemer med å finne noen steder å spise. Det er en utfordring vi må ta fatt i. Vi må unngå at samtlige spisesteder er stengt samtidig. Det er kjempeviktig. Jeg håper man kan få en dialog om dette med næringslivet. Det burde ikke være slik at det finnes dager der turistene møter stengte dører overalt. Kanskje er løsninga et samarbeid, der man veksler på å ha åpent, og sørger for å informere safari-aktørene og hotellene om hvor gjestene kan sendes for å spise. For når vi markedsfører Andøy og oppfordrer folk til å komme hit, da forventer folk å få et sted å bo og at det er spisesteder tilgjengelig, slår hun fast.

Plassjef ved Vesterålen Kysthotell Tone Lise Steffensen:

- De første vinterturistene på plass

Tone Lise Steffensen, plassjef på Vesterålen Kysthotell, sier at de foreløpig har hatt en gruppe vinterturister på 25 stykker. De har vært særdeles heldig med været denne uka, med opphold, snø og masse nordlys.

Ikke kritikk

– Poenget er ikke å kritisere noen, men å unngå at vakre og spennende Andøy får dårlig omdømme som følge av at turistene møter stengte dører, sier Ilmoni. Hun sier det er mye positivt som skjer i forhold til vinterturisme i Andøy.

– Romskipet Aurora er populært, og man tilbyr nå nordlysopplevelser ved hytta på Nakken. Nordlysturene til gapahuken ved Gåsøya i regi av Puffin Safari er også blitt populære. Slike nyheter er viktig for å tilby turistene variasjon og et spekter av opplevelser. Når «The Whale» realiseres, vil det også styrke oss på vintersesongen, Ilmoni hun.


Hvalsafariaktørene strålende fornøyde:

– Vi har gjennomført flere vellykkede turer

Safariaktørene skal levere opplevelsene turistene har kommet for å få – og selskapene legger ikke skjul på at værforholdene har skapt utfordringer.

– Både her og nå og på sikt er det mye positivt som skjer. Sesongen er i gang, det er mye folk og god stemning, så nå gjelder det bare at vinden roer seg og at spekkhoggerne kommer, sier Ilmoni.