Andøya og Vesterålen er blitt et av de faste reisemålene til Eugenio Manghi og Annalisa Losacco i året. Det første besøket var i 1988.

– Vi er forelsket i Arktis, sier de til Andøyposten.

Millioner

Ekteparet er bosatt like utenfor Milan i Italia, men er mye på reisefot. I desember i fjor omtalte VOL Manghi sitt besøk på Andøya. Da ferdigstilte han dokumentarfilmen «The Great North», eller på italiensk «Il grande nord», for Italias allmennkringkaster Radiotelevisione Italiana (RAI). Like før jul vakte kortfilmen interesse hos millioner av italienske seere etter å ha blitt sendt på TV-programmet «Geo & Geo».

– Mange kontaktet oss etter filmen gikk på TV, og de var veldig positive, forteller Losacco. «The Greath North» ligger også i sendeplanen flere ganger de kommende årene.

Støtte

Det er Daniele Zanoni fra Hvalsafari AS som har vært vert og pådriver for filmskapernes siste besøk. Etter TV-premièren har han merket seg en økning i antall interesserte turister fra Italia.

– Det betyr enormt mye. At to slike flinke folk forteller historier om denne plassen er utrolig, skryter Zanoni, som også er fra Italia. Videre har han vært i dialog med Manghi om å også få oversatt filmen til spansk for å nå et enda større publikum. Eugenio Manghu og Annalisa Losacco har fått støtte av Innovasjon Norge i Italia for å reise til Norge å produsere film.

– Underlig liv

I disse dager samler de nye ideer og råstoff fra Andøya. Også andre kanter av Vesterålen skal utforskes.

– Vi vil vise italienere hvordan livet er og hvordan folk lever her, forteller Annalisa Losacco.

– Folk lever et veldig underlig liv her, legger Manghi til, og viser til bekmørke vintrer og nesten for lyse somre. Det mest interessante er det skiftende været, mener de.

– Våren er alltid rundt hjørnet. Å gå på isen er for dere like vanlig som å gå på gress.

Alltid Andøya

– Hvorfor drar dere tilbake til det samme sted hver eneste gang?

– Det er en slags strategi. Vi drømmer om å bygge opp et forhold til plassen og folkene. Vi ønsker å se livet her fra innsiden, understreker Losacco. I april reiser de allerede tilbake.

– Menneskene er alltid veldig vennlige her, og er glade når de møter utenlandske mennesker.

Rekordår, men mange avbestillinger

2016 var et rekordår for turistnæringen i Andøy, ifølge Camilla Ilmoni i Visit Andøy. Blant andre satte kommunen og regionens største turistaktør, Hvalsafari AS, ny passasjerrekord, både bor sommersesongen og året sett under ett. Og rekordene fortsetter i 2017, hvis en ser på antall turister. I januar har det vært godt over 3.000 forhåndsbestilte turer med hvalsafari. Rekordene skyldes svært mye aktivitet i havet med hval og sild.

– Her kan jo turistene snorkle med hvalene. Det kan man ikke gjøre noe annet sted, skryter Ilmoni til Andøyposten. Men selv om rekordene slås, har de tilreisende litt for ofte reist skuffet hjem.

– Det har vært veldig dårlig vær og skikkelige utfordringer med å få turister fornøyde, sier Ilmoni til Andøyposten.