Gründer Roy Bernt Pettersen har siden 2008 arbeidet med et innovativt  konsept for landbasert oppdrett som baserer seg på store oppdrettsbasseng der fisk kontinuerlig vil få tilført friskt sjøvann uten resirkulering.

Det er gjennom flere år gjort forberedelser for å dokumentere grunnlaget for et lansbasert matfiskanlegg for laks på Kvalnes i Andøy. Flere lokalitetsundersøkelser viser at området er svært godt egnet for å produsere laks på land.

Selskapet Andfjord AS har fått konsesjon på 10.000 tonn laks, sjøørret og røye, noe som er ti konsesjoner.

Planene for utbyggingen av industriområdet ble i forrige uke lagt frem i et folkemøte på Kvalnesbrygga.

– Planene har vært lansert for berørte grunneiere gjennom flere møter der initiativet har blitt godt mottatt. Dette synliggjøres gjennom at berørte grunneiere har gitt opsjon for kjøp av om lag 200 dekar eiendom til formålet, skriver rådmannen i saksfremlegget.

Økologiske prinsipper

Den formelle planleggingen for detaljreguleringsplan med konsekvensutredning etter Plan- og bygningsloven ble igangsatt med utarbeidelse av planprogram. Dette planprogrammet skal redegjøre for formålet med planarbeidet, vesentlige problemstillinger, behov for utredninger, hva som vil bli utredet og hvordan planprosessen skal gjennomføres.

Et fastsatt planprogram vil danne grunnlag for det videre arbeidet med detaljreguleringen. Målet til Andfjorden AS er å være i posisjon til å starte utbyggingen av området høsten 2018.

Underveis i arbeidet har en rekke instanser gitt høringssvar, blant dem direktoratet for mineralforvaltning, Tromsø museum, Avinor, Kystverket, Nordland fylkeskommune, Sametinget, Statens vegvesen og Fylkesmannen i Nordland.

Lakseproduksjonen på Kvalnes skal drives etter økologiske og bærekraftige prinsipper, som skal kunne bidra til et «grønt fotavtrykk».

Har innledet samarbeid

­– Et allerede innledet samarbeid med fôrprodusent om ingrediensstyrt og kvalitetssikrede råvarer, Andøytorv innen forbedret veksttorvproduksjon, og Arctic Seaweed om bruk av spillvann til havsalat, vil sikre positive synergier og en sirkulær økonomi, skriver rådmannen.

Med hjemmel i plan- og bygningsloven fasetter kommunestyret det forelagte planprogram, for detaljregulering av landbasert oppdrett på Kvalnes, lyder vedtaket som var enstemmig i Andøy kommunestyre.