Vinterturisme er et stort tema i Andøy, og en av opplevelsene som frontes er kvalsafari. Samtidig har det de seneste årene vært et tema at det blir mindre kval.

Ukjente individer

Geir Maan kan fortelle at de for tiden møter på spermkval, men at det er ukjente individer som er her nå. Det er svært få finnkvaler, knølkvaler og spekkhoggere å se utfor Andøy og omegn for tiden.

– Det er nye individer som har kommet, men så trekker de ut igjen. Vi vet at når vinteren setter inn så kommer silden, da trekkes kvalen hit samtidig, sier han.

Urovekkende

I sommer var det fire individer de møtte på.

– Det er urovekkende lite kval på sensommeren også. Skal vi ha denne næringen har må det tas på alvor. Vi har nå sett at det i Troms er lite kval, og jeg tror at det eventyret er over, sier Maan.

Mindre kval

Richard Karoliussen i Norwegian Orca Survey er ikke overrasket over utviklingen.

– Det er naturens gang, og vi kan ikke ta det for gitt. Er vi uheldig er kvaleventyret ferdig her, men vi kan være heldig. Vi har dokumentert kvalen hvert år, og det blir bare mindre og mindre, sier han.

Eventyret over

Biologiprofessor Audun Rikardsen har funnet flere forklaringer på hvorfor det blir mindre kval utenfor Andenes.

– Vi har sett de siste årene at silden flyttet nordover. Når silda forsvinner gjør også kvalen det. Det er mulig at det kan komme noen kvaler over nyttår. Det vi vet for sikkerhet er at eventyret ikke varer evig, og på Andenes er det meste over. I alle fall på vinteren, sier han.

Endringer

Han mener grunnen til at silda går nordover er uvisst, men at det er flere ting som kan spille inn.

– Det kan gå på temperatur, klima, hvor mye sild kvalen og fiskeri tar og hvordan sildebestanden er sammensatt. Tidligere var det fisken født i 2004 som var her, nå er det fisken fra 2013 som er her. De er snart klar for å gyte, og kan blande seg med 2004-fisken. Da blir det spennende å se hva som skjer, mener han.