Haugen eier en eiendom på Skarstein i Andøy. I 2009 oppdaget han plutselig at eiendommen var overført til hans fetter, som eier en av naboeiendommene.

Huset på eiendommen ble bygget på 1920-tallet av bestefaren til Haugen. Haugens foreldre overtok det i 1991, og Haugen overtok eiendommen i 2001.

Haugen har etter overtakelsen betalt kommunale avgifter til Andøy kommune for huset, og også fått byggetillatelse til et naust på eiendommen.

– Høsten 2009 fikk jeg en telefon fra min fetter, der han fortalte at han hadde fått et brev fra Andøy kommune om at det skulle innføres eiendomsskatt, og at han forstod at brevet handlet om min eiendom som er bebygd, sier Haugen.

Han forteller at de umiddelbart tok kontakt med Andøy kommune for å få rettet opp feilen som måtte ha oppstått, og regnet med at det skulle være en enkel sak å rette opp i.

Jordskifteprotokoller

Men slik gikk det ikke. Haugen har selv drevet detektivarbeid for å fine forklaringen.

– I jordskifteprotokollene, ble det brukt bokstaver isteden for bruksnummer. Da det i 1950 kom jordskiftekart, og disse bokstavene skulle overføres til kartet, ble de plassert feil. Slik har de levd et dobbeltliv, med et tbruksnummer på kartet og ett i skjøter, forklarer Haugen til Andøyposten.

Han legger til at han har forsøkt å forklare dette til kommunen, senest i et møte med rådmann og teknisk sjef i september 2017, uten resultat.

Utgifter og svartid

Andøy kommune har brukt lang tid på å svare på henvendelser fra Haugen, som også har hatt kostnader knyttet til saken.

– Jeg har dokumenterte utgifter til advokat og overskjøtinger på 31.066 kroner, sier Haugen.

Han sier at det i tillegg kommer utgifter til møte med Kartverket, andre møter, telefoner og så videre. Hundrevis av arbeidstimer er gått med til saken.

– Jeg er sikker på at det beløpet er dobbelt så stort som det dokumenterte beløpet, og alle disse utgiftene er fordi Andøy kommune ikke har gjort noen ting med saken. Jeg har måttet løse den på egen hånd, sier Haugen oppgitt og legger til at det minste kommunen burde gjøre var å dekke utgiftene han har hatt.

Avslag

Andøy kommune vil imidlertid ikke dekke Haugens kostnader.

– Grunnen til at Svein Haugens søknad om utgiftsdekning ikke er innvilget, er at det sett fra kommunens side ikke har vært mulig å avklare hvordan eller hvorfor byttet av bruksnummer skjedde, sier rådmann Kirsten Lehne Pedersen til Andøyposten.

Kontrollutvalget

Kommunestyrets kontrollutvalg har behandlet saken flere ganger i fjor.

– Andøy kommune kan ikke være tjent med at en sak som har pågått over flere ikke har blitt ordnet opp. Kontrollutvalget vil derfor be rådmannen sørge for at det nå ryddes opp i denne saken og at saken som sådan kan avsluttes, heter det i ett vedtatt fra utvalget.

I kontrollutvalgets møte 7. desember, gjøres et nytt vedtak.

– Kontrollutvalget ber rådmannen følge opp saken overfor Svein Haugen slik at denne kan avsluttes på en for kommunen ryddig måte, heter det i vedtaket.

Klagesak

Andøylistas John Helmersen stilte spørsmål i saken i kommunestyrets møte 26. februar. Da opplyste rådmannen at man ville avklare med Haugen om han ville klage på kommunens vedtak om å ikke dekke kostnadene han har hatt.

I mandagens formannskapsmøte hadde rådmannen fått den avklaringen og det blir dermed opp til politikerne å avgjøre om Haugen får dekket kostnadene han har hatt i denne saken.