Ekteparet fikk også beskjed om at dette var kun i Andøy og ikke andre kommuner.

– De ba oss altså stille med 60 prosent av kjøpesummen i egenandel. Vi sjekket så med andre banker. DNB ville ha 25 prosents egenandel. Andre banker ville ha de vanlige 15 prosentene, forteller Birgit Solheim (57).

Hun synes det er alarmerende at Andøy merkes ut av en bank på denne måten.

– Mannen min spurte de om det dreide seg om flere kommuner enn Andøy, og fikk da svar at dette kun dreide seg om Andøy. Det er nærliggende å tro at dette har med nedleggelsen av flystasjonen å gjøre. Det er jo direkte ille for alle som vil selge og kjøpe i Andøy, sier Solheim.

Hun tok kontakt med VOL for å få frem saken.

– Jeg ble irritert og ville løfte dette opp. Om Andøy blir singlet ut av en bank på grunn av flystasjonen, er det ille.  Det er jo flere kommuner enn Andøy som er dårlig stilt.

Vil ikke bytte bank

Det fins altså andre banker, som er villig til å stille med litt mer «normale» lånetilbud.

– Vi har vurdert å bytte bank, men det er ganske «voldsomt». En stor prosess, så vi er ikke villig til å gå til det skrittet for å få realisert planene om fritidsbolig.

– Ikke spesielt for Andøy

– Det er ikke spesielt for Andøy at vi har en begrensning i hvor stor del av kjøpesummen du kan låne. Det har vi flere steder, og har hatt det både i Oslo og i Stavanger-området, sier Leif-Kjartan Bjørsvik i Sbanken (tidligere Skandiabanken).

Han sier at grensen på 40 prosent av kjøpesummen som gjelder i Andøy ikke har noe med Andøy eller vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon å gjøre.

– Vi har ikke detaljkunnskap om arbeidsmarked eller næringsliv rundt om i Norge. En slik lånegrense er basert på statistikk over antall solgte boliger og hva de er solgt for. Vi er an automatisert bank og da må det være slik. En lokal bank har mer detaljkunnskap og kan sikkert gi et bedre tilbud, sier Bjørsvik.

Gir ikke opp

Planene til ekteparet Solheim om fritidsbolig i Andøy, er imidlertid ikke skrinlagt.

– Jeg er fra Andøy, og vil gjerne ha en fritidsbolig der. Når vår bank stiller seg så på bakbeina som de gjør, må vi nok se etter noe mindre kostbart. Det vi ville kjøpe var imidlertid en bolig som passet oss og som vi ikke trengte å gjøre mye med. Det må vi nok endre på nå og finne noe mindre kostbart, sier hun.