– Etter min mening er vi veldig nær ved at statsråden faktisk har feilinformert både opinionen og kanskje også Stortinget, sier leder i Norges Offiserforbund, Torbjørn Bongo, til NRK.

Han mener at argumentene som gjorde at Andøya blir erstattet av Evenes, ikke holder vann. I tillegg argumenterer han for at luftvernbeskyttelsen av de maritime overvåkingsflyene, ble brukt som et argument for å velge Evenes som ny base.

Ikke holdbart

Bongo presiserer at dette bekreftes i kvalitetssikringssrapporten som ble presentert i starten av april, der det blant annet står presisert at man savner en forklaring på hvordan Maritime overvåkingsfly skal løse oppgavene i områder med væpnet konflikt. Han mener at det burde vært utredet.

– Da departementet i kvalitetssikringsrapporten gav uttrykk for at det aldri var meningen å operere maritime overvåkingsfly fra Evenes under høyintensitetsoperasjoner i krigssituasjoner, synes jeg det er underlig når Departementet nå sier noe annet, sier Bongo til VOL.

Ifølge Bongo er hovedargumentet for nedleggelse av Andøya flystasjon, ikke lenger holdbar. Han hevder at Luftvern var en av hovedgrunnene til delt løsning mellom Andøya og Evenes ble valgt bort.

– Uten troverdighet

En som ikke er enig med Bongos argumentasjon, er Forsvarsminister Frank Bakke Jensen.

– Han bygger et premiss som er feil og så beskylder han oss for å ha feilinformert Stortinget, sier statsråden til NRK og mener at Bongo er helt uten troverdighet.

Bakke Jensen sier at de maritime overvåkingsflyene ikke kommer til å ha en begrenset rolle fra Evenes i krigssituasjon, som Bongo hevder.

Forvarsministeren mener at en luftvernparaply på Evenes, gjør at man kan stå over lengre tidsrom og med høyere intensitet og dermed gjøre at oversikten i krigssituasjonen blir bedre.

–  Hvem som har feilinformert hvem, kan man alltid diskutere. Min kritikk gjelder først og fremst den forrige statsråden. Men jeg synes også at den nåværende statsråden er farlig nær feilinformasjon, sier Bongo til VOL.

Håper på ny utredning

Selv om Bongos syn først ble offentlig kjent onsdag kveld, har han diskutert saken med kolleger og noen politikere.

Han mener at opplysningen om kvalitetssikring bør bli et avgjørende argument når vedtaket blir fattet i midten av mai.

–  Jeg håper at Stortinget merker seg argumentene om kvalitetssikring og at det hele ender med en ny utredning av hele saken. Jeg er i alle fall spent på hva de kommer frem til når det gjelder forslagene som skal behandles i midten av mai, slår Bongo fast overfor VOL.