Med enveisspeil vil veifarende som bruker toalettet i Børra ha fantastisk utsikt nordover mot Måtind og utover havet. Speilene gjør at ingen kan se inn.

I tillegg er det laget andre installasjoner i terrenget rundt Bukkekjerka.

Hellig sted

– Rett sør for Børvågen langs Nasjonal turistveg Andøya ligger fjellformasjonen Bohkegeargi; et fredet samisk kulturminne der naturen har bygd både alter og prekestol. De siste 50-60 årene er det her blitt holdt en årlig friluftsgudstjeneste som trekker folk fra hele distriktet. I førkristen tro var plassen et hellig sted, der samer ofret til gudene, noe offerhula på sjøsiden vitner om, skriver Statens vegvesen i en pressemelding om åpningen.

BENK Det er laget forskjellige installasjoner i terrenget rundt rasteplassen ved Bukkekjerka. Foto: Caroline Støvring

Det hetere videre at området byr på flotte naturopplevelser, spennende geologi og historie og at anlegget skal legge til rette for for ferdsel i området. Rasteplassen er en del av Nasjonal turistvei langs vestsiden av Andøya.

– Terrenget rundt Bukkekjerka er dramatisk. Veien skiller bratte fjell i øst og storhavet som slår mot land i vest. Det er fantastisk utsikt mot nord, og Bukkekjerka er en flott plass for å se både havørn og midnattssol. Den heldige kan også skimte hval fra land, heter det i pressemeldingen.

Ulike elementer

I tillegg til toalettet og parkeringsplass, har man laget bålplass i fjæra, en frittstående sittebenk, rasteområder, stier, og en klopp som viser vei ut mot fyrene.

BUKKEKJERKA Her er det laget sitteplass nedenfor alteret i Bukkekjerka. Foto: Jørn Aune

– Elementenes introduksjon i landskapet skal være med på å avdekke stedets iboende kvaliteter, heter det i pressemeldingen.

Inspirasjon fra naturen

– Det gjennomgående formspråket for arkitekturen er brettede betongflak, med inspirasjon fra de taggete, stedlige fjellformasjonene. Variasjon innenfor samme materialitet oppstår med utspring i ulike funksjoner, og ikke minst i deres møte med ulike landskapssituasjoner, heter det videre i pressemeldingen.

Et rom med utsikt

Servicebygget med toaletter har som nevnt enveisspeil som gir søkeren usjenert utsikt over Storhavet.

– Fra utsiden reflekterer vinduene det storslåtte landskapet. Bygget består ellers av polert, syrefast stål som speiler omgivelsene. Lengst syd er et rasteområde på vigslet grunn. Denne delen av anlegget er tenkt å inngå i årlige utendørs gudstjenester på øya, og er ellers et godt sted å studere områdets særegne geologiske fjellformasjoner, heter det i pressemeldingen.

Elektrojoik

Åpningen skjer altså torsdag ettermiddag. Hermod Bakkevoll fra Andøy kommune skal ønske velkommen og Bente Bratland Holm fra Innovasjon Norge skal stå for den offisielle åpningen.

Det blir servering av kaffe, saft og kanelboller.

I tillegg blir musikkinnslag ved Tundra Electro, som består av Inga-Marte Gaup Jusso (joik) og Patrick Shaw Iversen (fløyter, samples).