Fregatten «Sachsen» deltar for tiden på Nato-øvelse i det høye nord i regi av Andøya Test Center (ATC).

Ifølge den tyske avisen «Wilhelmshavener Zeitung» fikk offiserene på broen et lettere sjokk da de skulle skyte ut et antiluftsmissil, et såkalt Standard Missile-2 (SM-2), torsdag kveld, skriver Harstad Tidende.

– Kraftig brann på dekk

Våpensystemet er fysisk lokalisert rett foran broen på den tyske fregatten. Men da missilet ble avfyrt som en del av øvelsen, skjedde det lite. Det vil si, selve missilet tok fyr og brant i stykker, sammen med utskytningsrøret. Ifølge den tyske avisen oppsto det en «kraftig brann».

Heldigvis ble ingen personer skadet i den dramatiske episoden. Skipets sjødyktighet eller evne til å gå for egen maskin, ble heller ikke kompromittert. Den tyske avisen melder videre at «Sachsen» nå ligger til kai i Harstad for å inspisere brannskadene. På skipsfartsoversikten på nett fant man i går ettermiddag «Sachsen» til kai på Stangnes-basen, ifølge HT.

Avansert fregatt

Fartøyet er navnfartøy in sin klasse, som er den mest moderne av fregatter den tyske marinen rår over. I marinekretser regnes den som en sofistikert og avansert luftforsvars-rettet fregatt. Ifølge reklamen skal fartøyet ha en så avansert radarsystem, at det er i stand til å oppdage og følge både fly og missiler som skilter med innbygde stealth-egenskaper. Skipet er 132 meter langt og har til vanlig en besetning på 242 offiserer, underoffiserer og mannskap. Hvor mange som var om bord på branntidspunktet, er uvisst.

Antiluftskytset SM-2 er utviklet i USA, og regnes som det beste antiluft-systemet i verden med fartøyer som våpenplattform. Det har en effektiv rekkevidde ut til 90 nautiske mil og hele 65.000 fots høyde.

– Kun materielle skader

– Akkurat dette har vi ikke opplevd før. Det er derfor man tester, for å avdekke problemer. Et missil er avanserte saker og det kan være småting som gjør at det går galt. Jeg kan ikke akkurat si at det er dagligdags med en slik hendelse, sier Gunnar Jan Olsen ved Andøya Test Center.

Gunnar Jan Olsen hos ATC. Foto: Alf Ragnar Olsen

ATC tilbyr testfasiliteter for slike type øvelser.

– Og da er den tyske marinen en av brukerne på skytefasilitetene hos oss. De er en viktig bruker av tjenestene våre og de har vært her ei uke på øvelse, sier Olsen.

Nato-øvelsen er nå avsluttet.

– I forhold til uhellet med missilet var den kun materielle skader, det er ikke noe personell som ble skadd og det er vi selvfølgelig veldig glade for. Med denne typen aktiviteter, kan ting skje. Det er litt uvanlig, men ting alltid kan skje når man gjennomfører avanserte operasjoner, sier Gunnar Jan Olsen.

Gode tilbakemeldinger

Nato-øvelsen er ikke den største som er arrangert av Andøya Test Center, men en av de større.

– Men dette var den største skyteøvelsen i den tyske marinen i moderne tid, sier Olsen.

ATC får gode tilbakemeldinger fra den tyske marinen i etterkant av øvelsen.

– Vi får veldig gode tilbakemeldinger, det er derfor de bruker oss på en mer permanent basis nå. Vi har et utmerket samarbeid med dem, sier han.

– Det som skjedde er tross alt en alvorlig hendelse, men det gikk bra, sier han.