For første gang portretteres de heftigste polarkvinnene våre, samlet i én bok.

Sju kvinner fra fangstliv, ekspedisjoner og forskning de siste 100 år; den eldste vandret alene langs Svalbards kyst i 1907, den yngste har akkurat besteget sin femte 8000-meter. Boka er skrevet av forfatter Sigri Sandberg Meløy og byr på en dramatisk alenefødsel i en fangsthytte, orkaner, polpunkt, isbjørn- og sponsorjakt - krydret med latter, drømmer, politikk og spinnvill kjærlighet.

– Disse kvinnene forlot det trygge, og har satt spor etter seg, både i nådeløs natur, polarhistorien og i mange mannehjerter. Boka avslører ukjente fakta, nye fortellinger og prøver å forklare denne dragningen mot isbaks, kulde, ro og ensomhet, står det i omtalen av boken på Gyldendal forlag.

Sterkt grepet

Vesterålen Online har snakket med forfatter Sigri Sandberg Meløy og hun forteller at det er historien om Ellen Dorthea Nøis som har grepet henne dypest og sterkest. Hun var kona til andværing og fangstmann Hilmar Nøis. – Ellen ble født i Dyrøy i 1891. Hun vokste opp der på en liten gård og flyttet til Tromsø og der traff hun den legendariske fangsmannen Hilmar Nøis. De giftet seg i 1913 og fikk en datter, sier Sandberg Meløy til VOL.Hun forteller videre at Ellen synes det ble litt lite økonomisk utbytte av Hilmars ekspedisjoner. Og høsten 1921 ble hun med ham på fangst.

Hun ble raskt gravid og gikk svanger i hele mørketiden. I hele denne perioden var hun med Hilmar på fangsturer. Da våren kom og hun skulle føde dro Hilmar inn til byen for å skaffe hjelp. Han kom ikke tidsnok tilbake og hun fødte alene i en fangsthytte, sier forteller Sandberg Meløy.

Fangsthistorier

Ifølge forfatteren har det vært usikkert hva som skjedde videre med Ellen.– Det er vanskelig å si hva som skjedde bortsett fra at det er helt sikkert at hun fødte alene og ble syk etterpå. Ingen har visst når og hvor hun døde, men det har jeg funnet ut, sier Sandberg Meløy.Hun synes det har vært en spennende og fascinerende reise i livet til Ellen Dorthea Nøis.– Jeg har vært både på Andøy og Dyrøy for å snakke med slektninger. Jeg skulle gjerne ha funnet ut mer, for Ellen var en utrolig spennende kvinne. I boken om henne drar jeg også inn flere fangsthistorier. Det var jo ekstremt mange som dro fra Andøy til Svalbard på fangst. Det er interessant rent historisk hvorfor så mange gjorde det og hvorfor man dro til Svalbard, sier Sandberg Meløy.– Hva er en helt?– Litt av meningen med boken er også å få frem refleksjon med hva en helt er og hva en bragd er. Er det en bragd å føde et barn alene i isødet milevis fra folk og er det fortsatt en bragd når det ikke går bra? For det gikk jo ikke bra. Og så håper jeg at om noen har historier eller bilder om disse kvinnene eller andre så må de gjerne ta kontakt, avslutter Sigri Sandberg Meløy.