OVERRASKET: Sture Pedersen, ordfører i Bø. Foto: Gaute Bergsli

Lørdag meldte VOL at Bø kommune må behandle søknaden om oppdrettsanlegg ved Gaukværøya på nytt.

I fjor høst stemte kommunestyret for vedtaket, med elleve mot åtte stemmer. Nå er det klart at Fylkesmannen underkjenner det politiske vedtaket om å dispensere fra arealplanen ved Gaukværøya, skriver Yderst.

Kommunen har dermed fått søknaden i retur.

Fylkesmannen er nådeløs i sin begrunnelse etter å ha gått grundig gjennom saken. Hovedinnvendingene handler i hovedsak om at kommunen ikke har gjort egne utredninger av flere forhold, men i stedet lagt til grunn søknaden fra oppdrettsselskapet i saksbehandlingen.

Overrasket

Bø-ordfører Sture Pedersen sier han er overrasket over vedtaket fra Fylkesmannen.

– Dette er en vanskelig sak. Jeg mener at vi ikke har gjort en dårlig jobb i kommunen. Men vi er ikke feilfri og vi ønsker å rette opp i feil som vi eventuelt har gjort.

– Min oppgave har vært å få frem alle synspunktene i saken og sende dem til fylkeskommunen. Saken ble hurtig behandlet politisk, men vi kunne nok gjort tingene hurtigere administrativt, og vi kunne nok ha oversendt klagene hurtigere, innrømmer han.

Les også: Formannskapet stemte for oppdrett

Vil finne ut av veien videre

Pedersen har mandag sittet i møter om saken, og det blir flere møter tirsdag.

– Jeg har også vært dialog med Fylkesmannen. Vi bør snarlig ha et møte med fylket og få klarlagt hva vi skal gjøre videre. Om vi må begynne på nytt i denne saken, så gjør vi det.

Les også: Fylkesmannen positiv til oppdrett ved Gaukværøya

– Må legge kabalen på nytt

Eva Maria Kristoffersen er daglig leder i Egil Kristoffersen & Sønner og har ikke fått satt seg inn i brevet fra Fylkesmannen på grunn av møter.

– Slik jeg forstår det ut fra media, er det kommunen som ikke har saksbehandlet rett, og det er synd, sier Kristoffersen.

– Hvilke konsekvenser har saken fått for selskapet?

– Dette betyr at vi må legge kabalen på nytt og finne ut hvor vi skal sette fisk. Når du driver bedrift, må du være fleksibel. Dette er utrolig kjedelig, vi har jo behov for flere lokaliteter. Nå må vi bare bruke de samme lokalitetene som vi har gjort til nå.

– Hva skjer nå?

– Nå må vi må tenke på hva vi gjør videre. Både kommunen og Fylkesmannen må finne ut hva som er rett og bli enige om hvordan veien blir videre. Det er ikke vi som skal påvirke den demokratiske prosessen i saken, sier hun.

Vil ha én etat

Kristoffersen skulle ønske systemet fungerte bedre enn det gjør i dag.

– Vi føler søknaden vår var ok, og det er ikke noe faglig som er dårlig i denne saken. Men det er ikke så lett med oppdrettssaker, der seks etater er involvert. Det gjør nok at det blir vanskelig for etatene å koordinere prosessen og få det til å fungere i lag. Vi mener det burde vært ett organ som tar seg av søknader om oppdrettsanlegg, ikke at det er splittet som i dag.

SYND: Eva Maria Kristoffersen, daglig leder i Egil Kristoffersen & Sønner, mener det er synd at Bø kommune har gjort en saksbehandlingsfeil.