Selv om politiet trenger tips for å komme videre i etterforskningen, har de en sterk mistanke om hvilken gruppering som står ugjerningen.

- Vi er ganske sikre på at tyveriet er utført at mobile vinningskriminelle fra utlandet. Vi tror også det er stor sannsynlighet for at de kommer fra Litauen, sier politioverbetjent ved Sortland lensmannskontor, Geir Bendiksen til VOL.

Visste hva de gjorde

- Det handler om måten tyveriene er gjort på. Gjerningspersonene har vært veldig konkrete på hva de skulle ta. De har ikke gjennomført innbrudd andre steder eller stjålet noe annet.  Mest sannsynlig har de rekognosert i forkant og har nøyaktig visst hva de skulle gjøre. Påhengsmotorene de har tatt veier opp til 300 kilo, så dette er nok personer med muskler. De har vært resolutte og forlatt stedet raskt, sier Bendiksen.

Mistenker litauere

Bendiksen opplyser også at politiet mistenker at det er litauere som står bak.

- Det viser seg gang på gang, at det i veldig mange tilfeller er litauere som står bak mobil vinningskriminalitet i Norge. De kommer kjørende med bil, utfører tyveriet raskt og kjører ut igjen. Det finnes det mange eksempler på, opplyser han.

Med tanke på at det ble tatt tyvgods som til sammen veier hundrevis av kilo, regner politiet med at det ble brukt en skapbil eller stor varebil for å frakte med seg varene.

- Det er naturlig siden det er snakk om såpass stor og tung frakt, sier han.

Leter etter stor varebil

For å komme videre i etterforskningen er politiet avhengige av vitneobservasjoner, både i Bø og i Vesterålen for øvrig.

- Siden tyveriet foregikk om natta en gang, har muligens noen i Bø sett en varebil/skapbil kjøre på veiene natt til mandag eller tidlig mandags morgen. Det kan også være at noen har observert en utenlandskregistrert bil med litauiske, polske eller andre østeuropeiske skilter i Bø, på Sortland eller andre steder i regionen. Vi ber de som har sett noe de mener kan minne om en slik bil, eller om de har sett mistenkelige personer i forbindelse med et slikt kjøretøy, om å ta kontakt med politiet, sier Geir Bendiksen.