Ørner «tok» delfin

Fikk plutselig øye på fire ørner som spiste av fisk.

  Foto: Tor Arne Jakobsen

  Foto: Tor Arne Jakobsen

Hadsel

Forleden var Tore Arne Jakobsen ute på sin daglige luftetur med hunden i fjæra i Vassvik, som ligger fire kilometer fra Melbo. Der fikk han brått øye på en delfinlignende fisk som var omkranset av fire svære havørner.

– De sto rundt og spiste på kadaveret. Da vi nærmet oss fløy de litt lenger ut og fortsatte måltidet på hvert sitt skjær, sier han.

–Fascinerende

Jakobsen ville undersøke fisken litt nærmere og tok tak for å dra den litt lenger inn på land. Han tror kadaveret kan ha vært rundt 25 kilo. Hunden hans, Diego, var tydeligvis ikke så begeistret, og begynte å grave snø over delfinen for å skjule den.

 Hadselmannen synes det er fascinerende dersom ørnene har tatt og fått med seg det forholdsvis store dyret.

– Det er første gang jeg har sett noe slikt. Det er rart dersom de har klart å få med seg fisken, sier Jakobsen.

– Må ha vært død

Aasmund Gylseth i Steigen er en av Nord-Norges fremste eksperter på ørn. Når VOL forteller om opplevelsen til Jakobsen, tror han at hendelsen har en naturlig forklaring.

– Dette må være en delfin, eventuelt en nise, som er død. Havørnen er en såkalt åtselspiser og er i slekt med gribbene. Dersom havørner finner en død fisk, er de på med en gang. Men de fanger ikke og tar med seg pattedyr på samme måte som for eksempel kongeørna, forklarer eksperten.

Ifølge Gylseth er vinteren en svært tøff tid å skaffe seg mat på for unge havørner.

– Den går på alt. 30 prosent av maten til havørna består av fisk. I tillegg spiser den en del fug, og åtsel, forklarer Gylseth.