Pia (27) skulle egentlig flytte til Oslo, men endte opp på barnehjem i Kenya

27 år gamle Pia Guldberg fra Melbu skulle egentlig flytte til Oslo, men endte opp å tilbringe fire måneder på et barnehjem i Kenya.
Hadsel

Det var ikke slik at Pia gikk på feil fly da. Hun tok et helt bevisst valg.

- Planen var egentlig å flytte til Oslo sommeren 2016. I slutten av mai kom jeg i kontakt med han som driver Kenya Barnehjelp. Han er venn av familien. Vi hadde aldri møttes, men jeg hadde hørt mye om barnehjemmet og han hadde hørt at jeg er veldig glad i å reise. Plutselig var Oslo glemt og jeg hadde billett til Kenya 5. september, forteller Pia om hvordan hun endte opp med å reise til Afrika.

Melbujenta er nå i Sør-Amerika på andre del av turen og det er her vi har kontakt med henne. Hun nyter nå livet i Argentina og det er på Sør-Amerikanske kontinentet hun skal tilbringe de neste månedene.

- Nå er det "backpacking". Er i Argentina nå. Videre går turen til Brasil, Colombia og Cuba. Turen ender i USA for å besøke litt familie. Dette er planen, men planen kan fort endre seg. Jeg satser på å være i tilbake i Norge i slutten av mai, forteller Pia.

Drømte om frivillig arbeid

Men hva er det som får en 27-åring fra Melbu til å dra til Afrika for å jobbe frivillig?

- Jeg er barnehagelærer og har tidligere vært tre måneder i Zambia i praksis på skole. Zambia ga mersmak og jeg har siden hatt lyst å oppleve mer av Afrika. Plutselig hadde jeg den perfekte mulighet.  Jeg har drømt om å jobbe frivillig i Afrika lenge, så når sjansen bydde seg måtte jeg ta den.

Hun reiste imidlertid ikke alene.

- Det hadde det seg slik at han jeg skulle leie hos i Oslo var litt lei. Han ville og ut å reise og ble med til Kenya. Han heter David Bendiksen. Vi er i slekt og vokst opp i samme gata på Melbu.

Dermed ble det to melbuværinger i Kenya i vinter.

Fadderbarn

Hverdagen til Pia i fire måneder var å gjøre hverdagslige arbeidsoppgaver i et fremmed land.

I barnehjemmet Pia jobbet på i Meru i Kenya bodde det 15 gutter i alderen 4-18 år. Mange av de fadderbarn som blir sponset av sponsorer fra Norge. Mye av jobben gikk ut på å gjør oppgaver i forbindelse med dette.

- Disse sponsorene skal med jevne mellomrom ha rapport om hvordan det går med barnet. Min oppgave var å lage ny mal for rapportene. Besøke så mange barn og få sendt så mange rapporter som mulig. I denne prosessen lærte jeg også opp de to damene på kontoret i data og rapportering slik at de kunne gjøre dette selv etter at jeg dro. Tidligere har rapportene blitt oversatt til norsk og sendt fra Norge. Ellers hjalp vi til der det trengtes. Vi var mye med guttene på ettermiddagene og helgene, forteller Pia.

Pizza

Når jeg ber Pia fortelle om en spesiell hendelse som hendte henne i Kenya er pizza merkelig nok en viktig ingrediens.

- Vi bestilte pizza til alle barna og de ansatte en dag. Det var en morsom og litt spesiell opplevelse. Høres kanskje litt rart ut. Men det viste seg at nesten ingen hadde spist pizza før. Selv ikke kokken. De har fast meny med fire enkle retter å variere mellom. Kjøtt får de kun på fredager. Jeg hadde aldri trodd at pizza kunne gi så mye glede, forteller hun.

Julen var også noe hun vil huske.

- Det ble jo veldig kontrastfylt i forhold til det en er vant med hjemmefra. Det ble ei veldig fin jul. Barna fikk julegave hver fra oss og det ble veldig fint, forteller hun.

Sterke kontraster

Kontrast er et ord som er dekkende for ei blond jente fra lille Melbu plassert i Afrika.

- Hvordan var det å leve i et land som er så forskjellig fra Norge?

- Det er vanskelig å forklare for det er så mye som er så veldig forskjellig. Jeg opplevde det som veldig gøy, spennende og lærerikt. Lærte for det første mye om meg selv. Jeg så veldig mye fattigdom, mange "skjebner". For oss virker det som de ikke har noe, men de er takknemlig for det de har. I mange hjem ble jeg møtt av store smil og masse godt humør. De ba meg inn på te og frukt, og delte gjerne av det lille de hadde.

Utsetter leilighetskjøp

Økonomisk er ikke turen til Afrika og Sør-Amerika noe pluss. Men Pia har vært flink å spare penger de siste åra.

- Jeg flyttet fra Oslo til Melbu for å spare penger til leilighet. To år med to jobber og en snill bror som lot meg låne leiligheten sin.

Men istedenfor å kjøpe leilighet i Oslo, ble det altså utenlandstur.

- Leilighetskjøp får jeg heller vente litt til med., sier hun.

Pia kommer tilbake til Norge i mai. Da skal hun jobbe noen uker på Skipnes i Øksnes før hun flytter til Oslo. Det er i alle fall planen. Så får vi se om skjebnen vil det denne gangen.

Om Kenya Barnehjelp:
I Meru har Kenya Barnehjelp siden 2008 drevet et barnehjem, hvor det til enhver tid bor rundt 15 gutter. Her kan de, per Kenyansk lov, være  frem til de fyller 18 år

Ved hjelp av norske givere har organisasjonen hatt mulighet til å utføre større prosjekter. De har bygget hus til familier i nød, samt bygd tre skoler for barn med spesielle behov.

(Kilde: Kenyabarnehjelo.no)