Nordland Akademi sitt vår og sommer-program inviterer til ny kunnskap, diskusjon, musikk og visuelle vakre opplevelser. Og stikkordet er arktisk dialog.

- Nordområdene er valgt som tematisk ramme frem mot Nordland Akademis 30-årsjubileum i 2018, med inspirasjon i at Nordområdene fortsatt er Norges viktigste utenrikspolitiske interesseområde og at havet er fremtidens satsingsfelt, sier daglig leder Maria Johansen.

Sommer-Melbu arrangeres fra 7. juli. I fjor tok en egen komite over mye av arbeidet med festivalen som tidligere ble mye styrt av Nordland Akademi. Akademiet har laget et program av arrangementer som skal skje under Sommer-Melbu.

- Vakkert, men samtidig brutalt

Tradisjon tro blir det arrangert en konsert i tanken på Neptun. Den skjer 7. juli. I år er det Cellist/komponist Maja Bugge og gitarist Svanur Vilbergsson, som sammen med den visuelle kunstneriske gruppa ArtistDevelopers fra England, skal lage årets tankproduksjon «Arktiske samtaler».

Bugge har laget et eget verk som er basert på en tidligere produksjon hun lagde for tanken. Med seg har hun islendingen Svanur Vilbergsson som hun har samarbeidet med i 12 år. Konsertprogrammet reflekterer musikk fra deres tidligere produksjoner og nye ideer inspirert av mennesker, tid og sted.

Artist Developers lager den visuelle rammen gjennom prosjektet. Gruppen har vært på Melbu tidligere gjennom prosjektet Neptun Art Science Lab.

I tillegg til å spille Bugge sitt verk, vil de spille annen musikk.

- Det blir utrolig artig å komme tilbake til Neptun. Jeg har vært opptatt av tankens klang lenge. Jeg prøver å finne tråder til det arktiske samfunnet som vi har i dag, sier Maja Bugge over skype fra hjemplassen nord i England.

Bugge er gift med en brite, og ved å se Vesterålen med hans øyne, ser hun noe hun ikke har oppdaget før.

- Naturen i arktisk er ubeskrivelig vakker, men samtidig brutal, ensom og på en måte øde.

Tanglab og melbukonferansen

Neptun Art/Science Lab skal ha utstilling 8.-15. juli.

Mens barn og unge kan delta på tanglab på Neptun mellom 10.-12- juli. Der får de delta i små forskningseksprimenter og lære om kjemi, biologi og havet.

Audun Øfsti skal ha filosofiske samtaler mandag 10.juli.

- Vi prøver noe nytt, og arrangerer åpent akademi. Vi skal bruke fagressurser innad akademiet. Vi er veldig glad for å få Øfsti med.

11. juli er det Melbukonferansen som har fått navnet «Arktisk dialog - der du bor». På plakaten står navnene Arne O. Holm (Nordområdesenteret), Frank Bakke-Jensne (EØS-EU-minister), Anne Husebegg (Rektor Universitetet i Tromsø), Ove Jakobsen ( Nord Universitet), Nalan Koc (Norsk polarinstitutt), Gøril Johansen (Diplomat UD), Nils Aarsæther (Universitetet i Tromsø) og Artist Developers.

- Når man tenker på arktisk, så tenker man ofte at det er øde. Men det er mange som bor her, vi har masse kompetanse og verdiskaping, og vi har sterke samfunn. Vi er ikke bare et geografisk sted hvor man kan ta ut ressurser. Vi er et levedyktig samfunn, sier Johansen.

Før Sommer-Melbu skjer det to arrangement: Foredraget «Plastic in the seas» med Geir Wing Gabrielsen og Neptun Art/Science Lab med senter for genomisk gastronomi.