Det er ikke mer enn et år siden man begynte å sysle med tanken på å opprette et politisk parti med fokus på helse, sier førstekandidat Rolf Luneng i Nordland. Han har jobbet som lege ved Narvik sykehus i over 20 år. Fylkesleder er Aina Bygdnes fra Gjerstad i Hadsel. Også hun har lang fartstid i helsevesenet, og jobber ved sykehuset på Stokmarknes.

– Holder ikke mål

Det er mange av oss i helsevesenet som har opplevd en utvikling de siste ti – femten år som ikke er veldig hyggelig. Vi har sett en sentralisering og såkalt effektivisering, som ikke ser ut til å virke som det skal. Mange av oss har erfaring også som pasienter, som opplever at rettigheter man har som pasient ikke viser seg å holde mål i virkelighetens verden, sier Luneng.

– Som helsepersonell ser vi at man kan skrive mange avvik som det ikke blir noe ut av, påpeker Luneng.

Helsepartiets talsmann peker på at det er problematisk for mange i helsevesenet å stå frem for å fortelle om svakheter i systemet. Da kan man risikere represalier. For å kunne gjøre noe som nytter må man jobbe helsepolitisk, ble initiativtakerne enige om.

Risiko å stå frem

– Helsepersonell er vanligvis ikke vant til å jobbe politisk på denne måten, men vi er blitt enige om å gjøre et forsøk. Det er blitt mer og mer alvor av dette, og partiet ble formelt stiftet i januar.

–Det brukes jo mer penger på helse nå enn noen sinne?– Det brukes mer totalt i potten totalt, men det er byråkratiet som vokser, ikke den pasientrettede behandlingen. Det er sikkert fornuftig å bruke penger både på konsulenter og IKT, men det er et veldig stort byråkrati som gjør det vanskelig å få gjennom nødvendige tiltak og få rettet opp avvik. Årsaken er at det er for lang avstand mellom de som melder inn problemer, og de som kan ta beslutninger. Byråkratiet har vokst mye mer enn behandlingen, mener Luneng.

Innkjøp tar tid

Luneng peker på at nødvendige innkjøp ved Stokmarknes sykehus tar veldig lang tid fordi det ikke var noen på sykehuset lokalt som hadde myndighet til å godkjenne innkjøpet. Dermed måtte det purres, og purres igjen. Etter atten måneder var hjelpemiddelet i hus, og det viser ifølge Luneng konsekvensen av et for stort byråkrati. Ansvarsfordelingen blir så stort at ansvaret forsvinner, mener listetoppen, som ønsker foretakene bort. Han vil ha en ansvarlig direktør ved hvert sykehus, en som kan ta de nødvendige avgjørelser lokalt.

– Vi vil bygge ned de få og store helseforetakene, og ønsker helle flere regionale helseforetak, fastslår Nereng.