– Vi hadde godt belegg på sommerruten og har i tillegg hatt god dialog med Stokmarknes lufthavn og passasjerer, der signalene er tydelige på at dette er svært ønskelig, sier informasjonssjef i Widerøe, Catharina Solli.

Grundig evaluering

Mandag i denne uken offentliggjorde Widerøe at de gjenoppretter sommerens direkterute mellom Oslo og Skagen neste år, men da i en utvidet versjon som strekker seg fra 10. mai til 30. oktober, og som inkluderer tre ukentlige direkteavganger.

Ifølge informasjonssjefen er avgjørelsen om å utvide tilbudet om direkterute basert på nitide analyser.

– Vi har evaluert tallene fra i sommer, samtidig som vi har lyttet til lokalt næringsliv, politikere og innbyggere. Tilbakemeldingene har vært såpass gode at vi bestemte oss for å utvide sommerprogrammet til utgangen av oktober, sier Solli.

Informasjonsjef i Widerøe, Catharina Solli, understreker at flyselskapet alltid tar et skritt om gangen når de skal kartlegge det potensielle belegget til nye flyruter. Foto: Widerøe

Kan bli helårsrute

På spørsmål om det på noe tidspunkt har vært aktuelt å forlenge sommerruten til en helårsrute, svarer Solli:

– Widerøe jobber alltid slik at vi tester ut nye ruter over en viss periode. Vi tar ett skritt om gangen. Da vi så at det var behov for videre flyging utover sommerprogrammet, utvidet vi til det såkalte midtsommerprogrammet som går ut oktober. Om det blir enda mer utvidelse senere, får tiden vise. Det er slett ikke umulig. Vi gjør vurderinger og tester hele tiden, slik at vi kan kartlegge mulighetene best mulig, presiserer Solli.

Hun og selskapet håper at innbyggerne på Stokmarknes og i Vesterålen for øvrig, tar direkterutene i tilstrekkelig bruk.

– Det blir spennende å se om folk bruker rutene. Vi i Widerøe ønsker at folk skal ha enkel reisevei til og fra Vesterålen. Samtidig ønsker vi å bidra til å trekke folk inn til Vesterålen, sier Solli.

– Veldig gledelig

Lufthavnsjef ved Stokmarknes lufthavn, Trond Holten, har tidligere uttrykt skuffelse over at årets sommerrute ikke ble videreført.

– Dette er veldig gledelig. De har sett at det var grunnlag og at dette var veien å gå. Jeg forstår at de vil prøve seg fram forsiktig. Nå har de gått ett skritt lengre, og så får vi håpe at det er en forsmak på at det blir enda mer på sikt, sier han.

I forbindelse med utvidelsen av direkteruten, understreker lufthavnsjefen at det allerede finnes tilstrekkelig med kapasitet på flyplassen for å ivareta det nye tilbudet.

– Tre dager i løpet av uka, midt på dagen, har vi kapasitet  med de ressursene og den bemanningen vi har i dag. Og så vil selvsagt utvidelsen virke inn på passasjertallene og øke passasjerveksten, sier Holten fornøyd.

Lufthavnsjef ved Stokmarknes Lufthavn, Trond Holten, gleder seg over at Widerøe utvider tidsrommet som direkteruten mellom Oslo og Skagen skal gå i. Foto: Vidar Eliassen

Jobbet annerledes

Hadselordfører Siv Dagny Aasvik, som også sitter i Flyplassutvalget, synes også det er stas at Widerøes direkterute til hovedstaden skal strekke seg over et lengre tidsrom.

– Det er gledelig å se at opprettelsen av et eget flyplassutvalg i Vesterålen har bidratt til konkrete resultater så raskt. Vi har jobbet opp mot flyselskapene på en helt annen måte enn tidligere, og denne satsingen på direkteruter mellom Vesterålen og Oslo er vi veldig fornøyde med, sier hadselordfører og regionrådsleder Siv Dagny Aasvik (Ap).

Gleder seg over utvidelsen

Reiselivssjef i Vesterålen Reiseliv, Astrid Berthinussen, er glad og lettet over nyheten om at Widerøe utvider direkteruten mellom Stokmarknes og Oslo.

– Da direkteruten mellom Oslo og Stokmarknes i sommer resulterte i fulle fly, forventet vi at det skulle bli helårsrute. Skuffelsen var stor da det ikke skjedde. Men når vi får beskjed om at det blir en kraftig utvidelse av ruten, er det svært gledelig, sier hun.

Reiselivssjef i Vesterålen Reiseliv, Astrid Berthinussen, tror at Vesterålen blir mer konkurransedyktige når Widerøe nå utvider direktetilbudet til og fra Oslo. Foto: Gaute Bergsli

- Klart konkurransefortrinn

Berthinussen og reiselivet har i lengre tid sett trenden med at sommersesongen forlenges og at høsten er en attraktiv tid som mange bruker aktivt til ferie og fritidsreiser. Nå håper reiselivssjefen at utvidelsen bidrar til å gjøre Vesterålen mer innbydende også utenfor sommersesongen.

– I høysesongen har vi lite overnattingskapasitet per i dag, og vi ser at flere turoperatører ønsker å komme inn i regionen utenfor selve høysesongen. Dette skyldes både mangel på kapasitet om sommeren, men også at høsten er en attraktiv sesong i Vesterålen. Vi er i gang med å bygge oss opp til å bli en kjent vandredestinasjon, noe som kan kombineres med nordlys og andre aktiviteter. Dessuten er kortere reisetid og færre flybytter avgjørende når mange bestiller billetter. Direkteruter fra Oslo til begge våre lokale flyplasser er helt klart et konkurransefortrinn, slår Astrid Berthinussen fast.

Juleruter

Det er ikke bare utvidet sommerrute til Oslo som Widerøe snart kan tilby. Allerede i romjula, i tillegg til lille julaften, setter de opp fire avganger mellom Stokmarknes og Tigerstaden. Det skjer henholdsvis den 23, 26,27 og 30. desember.

– Vi setter opp juleruten på grunn av etterspørsel og stort trykk i jula. Folk skal hjem på juleferie, og da ønsker vi å legge best mulig til rette for det, sier Catharina Solli.