– Det har vært kjempehektisk, men vi storkoser oss. Vi er på eventyr, sier Eva Rose.

Motiverende

Den såkalte «Fødebilen» er i sin sjette uke på veien og har fortsatt igjen en måned før prosjektet er ferdig. Alle bildene er tatt av Rose og har blitt godkjent av familiene. Målet er at bildene skal motivere kvinner til søke mer informasjon om fødselen og hindre fødselsangst.

– I 2014 hadde jeg en utstilling i Oslo Rådhus, og donerte bildene til Bærum Sykehus. Jeg har fått mange fine tilbakemeldinger fra kvinner fra Bærum. De har fortalt at bildene har hjulpet dem med å snu tankegangen når de har det som verst, forteller Rose.

– Jeg ser det vakre i fødselen og vil spre den gleden og kjærligheten, sier Rose.

Rose har tidligere også skrevet boka «Fødsel» i samarbeid med Trine Dahman. I tillegg har hun laget dokumentaren «Fødselsfotografen». Etter planen skal de innom 70 sykehus og helsestasjoner, men tror at de kommer til å passere 100 før turen er omme. På fødeavdelingen på Nordlandsykehuset ble bildene godt mottatt av jordmødrene.

– Dette er jo som julekvelden, smiler Siv Pedersen.

– Det er sånt vi ser daglig, men vi blir rørt likevel, smiler Sunniva Birkeland

Langs land og strand

Fødebilen reiser over hele Norge og skal helt nord før de reiser kjører gjennom Sverige og Finland på vei nedover igjen. Turen blir avsluttet i Tønsberg 15.juni.

– Jeg er nysgjerrig på fødselsoppholdet og stiller spørsmål der jeg er på besøk. Jeg er spent på hvordan det foregår i Sverige. For her i Norge er det vanlig med vannfødsel (å føde i vann red.anm.), men det har i mange år vært ulovlig i Sverige. Så jeg er spent på å hvorfor det, forteller Rose.

Mye planlegging

Hun legger ikke skul på at turen har krevd mye planlegging på forhånd og at hun går i minus med prosjektet.

– Jeg er tredjegenerasjonsfotograf og hadde min første jobb på labben til Elite foto der jeg fremkalte bilder. Derfor ble det på en måte naturlig for dem å sponse meg. De sa ja til å dekorere 10 til 15 sykehus, men når jeg la ut et innlegg på Facebook fikk jeg svar fra 70 sykehus. Men vi har fått det til å fungere. Noen fødestuer har bare et kontor så da holder vi av noen og gir de til andre.

– Vi skulle også ta fly. På grunn av den store responsen sa jeg at bruk pengene vi skal bruke på fly til å lage flere bilder, så ordner jeg en bobil. Der fikk jeg 40 avslag fra sponsorer. Det sier seg selv at når du går til et selskap som selger bobiler og spør om å få låne en. Og du forteller at du trenger en «fødebil» for å reise rundt i Norge skyter du deg selv i leggen. Det er ofte menn i som drifter disse bedriftene, og de tenker at «skal de føde i bobilen?». Til slutt dro jeg til Askjems og Knaus og snakket til de sa ja. Nei da, jeg gjorde ikke det, men de så entusiasmen min og sponset meg med en bobil, forklarer Rose.

– Er heldige

Hun er opptatt av å spre informasjon om fødsler og fødselsomsorgen.

– Det blir snakket lite om fødselsomsorgen og flere og flere fødestuer blir lagt ned. Noen må begynne å snakke høyt om dette, og jeg snakker gjerne høyt, sier Rose.

– Vi er heldige som har mulighet til det, men det har vært mye hard jobbing også, sier Rose.