I løpet av de siste tre månedene har Nordlaks hatt to tilfeller av infeksiøs lakseanemi (ILA) på to anlegg i Raftsundet. For noen uker siden sank en av bedriftens fôrflåter utenfor Blokken, og onsdag denne uken begynte det å brenne i deres arbeidsbåter, som var på oppdrag i Bø.

- Vi har hatt litt uflaks den siste tiden, men det blir heldigvis ikke noen dramatiske konsekvenser for aktiviteten ved fabrikken på Børøya. Det er det viktigste, sier Tor Anders Elvegård.

Båtbrann

Motorhavarier kan skje fra tid til annen, og ofte er det uten dramatikk. Denne gangen tok motoren fyr, men heldigvis ble det begrensede materielle skader.

- Det er sånn som skjer av og til. Båten må på verksted, opplyser Elvegård.

På havets bunn

Under uværet som herjet kysten for noen uker siden, sank en av fôrflåtene til Nordlaks.

- Slik den ligger nå, har vi ikke tenkt å heve den, sier Elvegård, men legger til at den endelige avgjørelsen ikke ligger hos Nordlaks, men hos Kystverket.

Elvegård forteller at flåten ligger svært dypt, på et sted mellom 55 og 70 meters dyp. Denne dybden gjør at en hevingsoperasjon vil være komplisert og krevende.

Nordlaks anslår forurensningsfaren til å være minimal.

- Dette er en vanlig stålkonstruksjon, og forurenser ikke mer enn hva vanlige båtvrak gjør. Vi vet også at det er en båtkirkegård i området, sier Elvegård.

Dersom båten får ligge der den er blir ikke tapet så stort for Nordlaks. Dersom de må heve vraket, er det snakk om større summer.

Syk laks

Elvegård forklarer at de to tilfellene av ILA hos Nordlaks, har vært av ulik karakter.

- I det første anlegget i Vågan var det småfisk, smolt, som var angrepet. Der var en stor andel av fisken smittet, og dødeligheten var også høy. Det lille som gjenstår av fisk der vil bli slaktet over jul selv om den er liten og holder en mye lavere vekt enn vi normalt slakter på, forteller oppdrettsdirektøren.

I det andre tilfellet av ILA hos Nordlaks, som var i det samme området, like over grensen til Hadsel, fikk syk dommen mindre konsekvenser.

- Her var laksen større, og dødeligheten liten. Denne laksen tenker vi å slakte i løpet av nyåret.

3.000 tonn

Elvegård sier at det nok er sykdomsutbruddene som har gitt den største økonomiske konsekvensen for bedriften. Til neste år vil Nordlaks Oppdrett AS sannsynligvis ha ca 3.000 tonn laks mindre å slakte.

- Men dersom man fordeler dette tapet over hele året, vil heldigvis ikke konsekvensen bli så stor. Det blir en liten nedgang i produksjonen, men totalt sett gir ikke uflaksen den siste tiden så stor innvirkning på lakseåret 2015, sier Elvegård.

Saken sto først på trykk i Vesteraalens Avis.