Foto: Johnny Myhr-Hanssen

Helse Nord har planer om å etablere en ambulansehelikopterbase i Midtre Hålogaland. Til tross for interne dragkamper: Overfor Helse Nord står Vesterålens ordførere samlet om at de ønsker ambulansehelikopterbasen til Stokmarknes. Ei arbeidsgruppe har tidligere landet på at Evenes er det beste alternativet, foran Stokmarknes. Lufthavn, Skagen.

Faglig støtte

Saka avgjøres trolig i et styremøte i Helse Nord i september. Når samme styre møtes i august, ligger brevet fra ordføreren i Hadsel som referatsak, og det gjør også et fyldig utspill fra Svein Are Osbakk, overlege, spesialist i anestesiologi, og luftambulanse- og AMK-lege. Osbakk har jobbet i mange år ved Universitetssykehuset i Tromsø.

Han tar i sitt 14 sider lange innspill til orde for å legge helikopterbasen til Stokmarknes lufthavn, Skagen, og stiller seg undrende til om stedsvalg er godt nok utredet.

Å ha en base nær både flyplass og sykehus bør veie tungt, mener han.

- Om helikopterbasen plasseres ved Stokmarknes Lufthavn, Skagen, vil det være så kort kjøreavstand til nærmeste sykehus at man med stor sannsynlighet utløser positive ringvirkninger tilsvarende en ren sykehuslokalisering. Denne muligheten er ikke belyst i rapporten, mener Osbakk, som har en rekke akuttmedisinske argumenter for ei plassering i regionen Lofoten og Vesterålen.

Freiberg sier til VA at han håper og forventer at innspillet fra Osbakk blir lyttet til.

- Det er ikke et partsinnlegg, men et faglig begrunnet dokument.

Overfor VOL har lege Astrid Berthinussen Holm i Sortland lagt liten skjul på at hun mener det faglig sett er å foretrekke ambulansehelikopterbase ved flyplassen på Stokmarknes fremfor andre alternativ.

Skrekken for både medisinere og politikere i Vesterålen er at dragkamp om lokalisering lokalt skal forsinke prosessen.

Ikke Evenes

Hadsel-ordfører Kjell-Børge Freiberg har ved flere anledninger tatt opp at Stokmarknes bør prioriteres, ettersom samlokalisering med redningshelikopter, et av de tunge argumentene for Evenes, ikke blir noe av i denne omgang.

Innad i Vesterålen har man ikke vært helt enige, og på regionrådsmøtene har debatten gått om lokalisering.

Ordførerne Grete Ellingsen fra Sortland og Jonni Solsvik i Andøya har antydet at også deres kommuner kan være aktuelle.

I mars klarte imidlertid ordfører-kollegiet, etter en viss diskusjon, å samle seg om en uttalelse som ble sendt Lars Vorland i Helse Nord.

I brevet, datert 4. mars, ber de om å få Stokmarknes utredet som lokaliseringssted for ambulansehelikopter - og at dersom en framtidig samlokalisering for redning og ambulanse skal utredes, må Andøya flystasjon og Kystvakta på Sortland være alternativer. Brevet er signert regionrådsleder Sture Pedersen.

Samlet

I sommer sendte Kjell-Børge Freiberg en ny henvendelse til Helse Nord, bare fra seg selv, der han igjen peker på Stokmarknes.

Dette har ført til en viss offentlig debatt, og blant annet hevder tidligere Høyre-politiker fra Sortland, Arne-Emil Iversen, i et leserbrev at han frykter Freibergs soloutspill vil forsinke prosessen.

Over VA understreker Freiberg at sommerens henvendelse til Helse Nord ikke var ment som et soloutspill.

- Jeg viser til den felles uttalelsen fra regionrådet fra i mars. Dette var bare en påminnelse, sier Freiberg, som er veldig fornøyd med at Andøy-ordfører Jonni Solsvik har gått ut i Bladet Vesterålen denne uka og støtte kravet.

- Jeg er glad på vegne av Vesterålen at man er enig om dette, sier Freiberg til VA.

Ikke godt nok belyst

Freiberg mener videre at Stokmarknes må utredes som alternativ dersom ønsket er å lage en god beredskap til en lav kostnad.

- Det viktigste er at tjenesten skal være god. Ser man ikke på kostnaden kan aldri mer Helse Nord argumentere med at de er opptatt av penger.

- Kan man få en bedre tjeneste for befolkninga i Hålogaland til samme kostnad eller lavere, kan man ikke unnlate å utrede det alternativt.

Freiberg viser til statlige føringer som sier at baser bør ligge nært sykehus.

Støyproblematikk, som er et av punktene som trekker til fordel for Evenes, mener Hadsel-ordføreren verken er godt nok belyst eller dokumentert.

- Er det pasientene eller arbeidsplassene kommunene er opptatt av når man kjemper om å få basen?

- Dette er arbeidsplasser som er interessante for alle, derfor er det selvfølgelig interessant for Hadsel som for andre kommuner. Men man kan ikke etablere helikopterbase fordi man ønsker å skape arbeidsplasser. Helikopterbasen bør være på det stedet der det gir størst beredskaps-effekt, og da mener jeg man har oversett noe vesentlig hvis man ikke vurderer Skagen, sier ordføreren, som ikke tror siste ord er sagt.