Slik ser Inge Berg for seg en havfarm.

Ifølge Hegnar.no mener flere oppdrettselskaper at Nordlaks er neste oppdrettselskap på børsen. Ekspertene avisen har snakket med er imdidlertid i tvil.

– Nei, det tror jeg ikke så mye på, sier analytiker Lage Bøhren i Carnegie.

– Slike prosesser blir ofte drevet frem av generasjonsskifter eller betydelige kapitalbehov. Inge Berg er ingen olding, privat har han alle pengene han trenger, og med dagens inntjening og framtidsutsikter for Nordlaks har de ingen problemer med å finansiere det de måtte behøve av kapital gjennom banken, til gunstig rente, fortsetter Bøhren.

Kapital fortalte i forrige utgave at Inge Berg, som eier Nordlaks, har en formue på gunstige 4,3 milliarder kroner. Med det er han Norges 47. rikeste person.

Han er den rikeste nordlendingen Nordlaks-gründer Inge Berg er den rikeste nordlendingen. 12. størst i verden

Også Marius Gaard i Swedbank er enig i at Berg ikke trenger å ta selskapet på Børsen.

– Nordlaks er vel det tolvte største selskapet i verden basert på volum, plassert i et attraktivt oppdrettsområde og er integrert langs verdikjeden; helt klart stort nok til å være en børskandidat, og selskapet ville fått en verdsettelse på mange milliarder kroner. Men Nordlaks fremstår ikke som et selskap som har behov for å være på børs.

I en lengre videoreportasje på Hegnar.no sier Berg følgende om ryktene rundt børsnotering.

- Det er ikke et rykte jeg har satt ut. En må være åpen for å vurdere alle løsninger. Men det er klart vi har jobbet for å få til et generasjonsnkifte i selskapet, og er bevisst påhvordan vi skal få til det. En børsnotering vil komplisere det, men det er klart det kan være én av veiene en kan gå, sier Berg.

Vil gå i dialog om utvikling av én havfarm Inge Berg og Nordlaks får delvis avslag på sin søknad om tre havfarmer med totalt 30.000 tonn biomasse, men Fiskeridirektoratet vil likevel gå i dialog om utvikling av én havfarm. Jobber med laksefarm

Et generasjonsskifte innen måten å drive på kan drive Berg til Børsen, mener Gaard. For Nordlaks og Berg jobber for tiden med å realisere en såkalt havfarm. (Se video av havfarmen i videovinduet øverst i saken.)

24. november i fjor søkte Nordlaks om tillatelse til sitt Havfarm-konsept, en hårete søknad om å få tillatelse til å utvike tre-fire gigantiske oppdrettsbåter, som hver skal produsere 10.000 tonn laks i året. Det er totalt søkt om en biomasse på 30.000 tonn fordelt på 39 utviklingstillatelser.

Målet er å flytte deler av oppdrettsproduksjonen lengre ut fra land, til mer eksponerte lokaliteter.

Nå har Fiskeridirektoratet svart på Nordlaks sin søknad, og sier nei til så mange havfarmer og tillatelser, fordi de ikke kan se noen stor forskjell på de ulike havfarmene. De åpner likevel for å gi tillatelse til bygging av én havfarm, som kan innebære så mye som 10.000 tonn biomasse for Hadsel-selskapet.