Fylkesmannen i Nordland har mottatt en klage fra en verge, som gjelder manglende tiltak knyttet til en person som Sortland kommune har ansvar for.

Det er en såkalt fastverge, som er ansatt hos Fylkesmannen i Nordland, som har klaget Sortland kommune inn for Fylkeslegen i Nordland. Klagen er mottatt hos Fylkesmannen i Nordland den 7. juni i år. Fastvergen forteller i klagen at han har vært verge for fylkesmannen siden 2013. Før det har han dessuten vært verge for en lokal kommune.

Har ikke sett maken

– Til dags dato har jeg vel ikke sett maken til et kritisk og uverdig forhold, skriver fastvergen om forholdene som en mann i Sortland kommune lever under.

Fastvergen forteller i klagen om en vergehaver (personen som vergen har ansvar for, journ. anm.) som har stort behov for hjelp til å bo og leve på en skikkelig måte i hverdagen.

Ingen menneskeverd

– Leiligheten kan ikke beskrives med ord. Jeg har aldri sett noe menneske bo under slike forhold, skriver fastvergen. Han beskriver skitt og sand i leiligheten der vergehaveren bor, og beskriver en rekke forhold som han tidligere ikke har sett i sitt virke som fastverge.

– Jeg snakker ofte om menneskeverd, det er ingen menneskeverd under disse leveforholdene, skriver fastvergen i sin klage på vegne av sin klient.

Ikke mulig å vaske

Klagen inneholder detaljerte beskrivelser av forholdene som mannen på Sortland lever under. Han har problemer med å beskrive mannen fordi han er så skitten, men det gjennomgående er blant annet uvaskede klær, skittent ansikt og hender.

Det opplyser fastvergen, som har vært på besøk i vergehaverens leilighet. I følge klagen skal vergen ha vært i samtaler med helseansvarlige i Sortland kommune. Der har fastvergen fått opplyst at det ikke er mulig å få vasket personen som saken gjelder.

– De hadde ikke mulighet til å få vasket ham, skriver fastvergen, som samtidig opplyser at Sortland kommune ikke har mannlige terapeuter knyttet til leiligheten der vergehaveren bor. Selv om det kommunale personalet tidlig om morgen forsøker å gjennomføre renhold, tok det bare noen timer før det var like skittent som før.

Utfordring i nærmiljøet

Personen som Sortland kommune har ansvar for, utgjør i følge fastvergen en utfordring i nærmiljøet. Stjeling av mat direkte fra tallerkenen til gjester på kafé er et av eksemplene i klagen.

– Det sier seg selv at dette ikke kan tolereres av kunder eller kafeene. Han har lite penger og får bare til livsopphold fra NAV.

Tverrfaglig gruppe

Fastvergen påpeker at det er opprettet en tverrfaglig ansvarsgruppe for å hjelpe den aktuelle personen.

– Gruppen har jobbet godt og det er konsensus i gruppen om at vergehaver ikke kan bo under slike uverdige forhold. Det er gitt skriftlig og muntlig tilbakemelding fra gruppen og fra undertegnede om at vergehaver må inn under et utvidet omsorgstilbud. Det må snarest mulig opprettes en leilighet/hus hvor det er rom for personale med omsorg 24/7, skriver fastvergen i sin klage til fylkeslegen.

Umenneskelig og uverdig

– Dette er en umenneskelig og uverdig måte å leve på, og kan ikke lenger fortsette slik som det er i dag. Tilbakemelding fra kommunalsjef helse og omsorg, er at det kan ta år før en har et botilbud tilgjengelig, sier fastvergen i sin klage på vegne av vergehaveren.

– Dette kan ikke vente over år, og undertegnede peker på aktuelt tilbud inntil kommunen har et adekvat omsorgstilbud oppe og går, skriver fastvergen. På vegne av vergehaveren ber han fylkeslegen iverksette nødvendige tiltak.

– Ikke i media

Kommunalsjef for helse og omsorg i Sortland kommune, Sture Jacobsen, reagerer slik på forholdene som Vesterålen Online skriver om:

«Klagesaker som ikke er ferdig behandlet har ikke noe i media å gjøre. Kommunen har sterke begrensninger i hva som kan gis av opplysninger og en balansert framstilling vil være umulig å oppnå.»