Vesterålskommunene styres av høyreordførere (og en Frp-ordfører). Her fra Fløtt heim!-konferansen for en måneds tid siden. (Arkivfoto)

I følge en meningsmåling Infact har gjort for SortlandsAvisa, VOL, Andøyposten og Vesteraalens Avis har Høyre størst oppslutning i regionen akkurat nå. Dersom det var stortingsvalg i dag, ville 29 prosent av vesterålingene stemt på Erna Solbergs parti.

18 prosent av befolkningen oppgir FrP som sitt foretrukne parti. Dermed ville de blå hatt 47 prosent av stemmene i Vesterålen. Tar man med seg KrF og V er det et desidert borgerlig flertall i regionen.

Ap er det nest største partiet, og oppnår 24 prosent av stemmene.

Målingen viser til en markant endring fra valget i 2009: Ap taper 10 prosentpoeng kontra valget, Frp taper 8 prosentpoeng - mens Høyre vokser hele 15 prosentpoeng(!).

Sortlandsordfører Grete Ellingsen merket den samme høyrebølgen da Høyre fikk 36,4 prosent av sortlandsstemmene i kommunevalget for snart to år siden. Hun peker på flere årsaker:

- Det er nok ganske sammensatt. Det blåser en blå vind over landet, og en regjering som har sittet så lenge som den vi har vil oppleve en naturlig slitasje. Dette er kanskje det vi ser gi utslag på prognosene nasjonalt. Samtidig har kommunene i Vesterålen blå styrer som folk ser at stort sett fungerer veldig bra. Vesterålen er blå både kommunalt og regionalt, sier Ellingsen til Vesteraalens Avis og SortlandsAvisa torsdag.

Les mer om meningsmålingen og flere kommentarer på VOL utover dagen, samt i dagens utgaver av Andøyposten, Vesteraalens Avis og SortlandsAvisa!

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet!