Seniorrådgiver Terje Abrahamsen hos Kystverket sier det er et omfattende oppgradering av fyret som skal gjøres, og at resultatet skal bli et tilnærmet «nytt» fyrtårn.

– Andenes fyr har en plassering nært bebyggelsen som gjør det til et signalbygg i ordets rette forstand. Nå har dette landemerket i en tid sett stygt og værslitt ut, og et planlagt vedlikehold blir utvidet slik at tårnet får en oppgradering som skal holde seg i mange år fremover, sier han.

Blir malt i rett farve

Abrahamsen sier fyrtårnet har blitt malt opp to ganger de senere åra, men at resultatet har ikke blitt av varig holdbarhet.

– Det har ved disse anledningene ikke vært gjort en så grundig jobb som vi nå legger opp til. Tidligere har man banket rust der man kom til, og deretter grunnet og malt. Den ene gangen klarte man jo å velge en nærmest oransje rødfarve, og derfor ble tårnet raskt malt på nytt, tilføyer han.

Denne gangen skal det bli den rette rødfarven, forsikrer Abrahamsen.

– Det er oksydrødt som gjelder, sier han.

Strippes for maling

– For å sikre et varig resultat skal fyret sandvaskes. Siden fyrtårnet ligger så nært bebyggelse, turistbedrifter og fiskeindustri, gikk vi bort fra sandblåsing. Sandvasking skjer ved at man høytrykksspyler tårnet med vann iblandet sand.

– Tårnet vil bli sandvasket ned til bart metall. All maling og rust fjernes, skjøtene mellom elementene skal fuges opp, og deretter primes og males fyrtårnet fire strøk.

– Samtlige vinduer i tårnet skal skiftes i forbindelse med renoveringa. Dermed sikrer vi at tårnet skal bli så godt som nytt, og målet er at denne jobben skal gjøre at fasaden på landemerket skal holde seg pent i mange, mange år.

Ferdig i løpet av juni

– Oppdraget med fyrtårn-renoveringa er ute på anbud nå. Jeg regner med at prosjektet vil ha en kostnadsramme på cirka tre millioner. Vi legger opp til at det ganske snart blir oppstart i arbeidene, og at jobben skal være gjort før utgangen av juni.

– I forbindelse med arbeidet vil det bli satt opp stillas rundt hele tårnet, og utenpå dette blir det kledt duk. Så folk vil kunne se at det er ting på gang i Fyrvika, sier Abrahamsen.