Torsdag gikk et flertall i Transport-og kommunikasjonskomiteen inn for at det i fremtiden skal kunne brukes flere gjennomsnittsmålinger av fart på farlige vestrekninger og i lengre tunneler, skriver NRK Nordland.

– Det er flott å få igjennom en sak hvor samferdsleministeren ikke har hørt på hverken fagfolk eller Stortinget. I dag får han flertallet imot seg, sier stortingsrepresentant Kjell Idar Juvik i Arbiderpartiet i en pressemelding.

Gjennomsnittsmålingen foregår ved at det tas to bilder fra to ulike fotobokser. Tiden som bilen bruker mellom boksene, avgjør om en har tråkket for hardt på gassen. Ifølge en rapport fra Transportøkonomisk institutt, går tallet på drepte og hardt skadde ned med rundt 50 prosent på veistrekninger som har automatisk strekningsmåling.

I Harstad-regionen er det i dag fartsmåling fra Mølnåstunnelen til Nordvikmyra. I Nordland er det per i dag bare en gjennomsnittsmåling, nemlig på fylkesvei 82 på Langøya i Vesterålen. Sjef i UP, Knut Danielsen, har tidligere uttalt at gjennomsnittsmåling av hastighet fører til at fartsreduksjonen blir tre ganger så stor sammenlignet med vanlige fotobokser.

Hans Fredrik Grøvan fra Kristelig Folkeparti er klar på at de nye gjennomfartsmålingene må være på plass flere steder før nyttår.

– Vedtaket må følges opp av regjeringen, og jeg forventer at de setter i gang ganske raskt, sier han til NRK.