Det er påvist Legionellabakterier dusjanlegg og i rør tilknyttet skolekjøkkenet ved Sandnes skole, skriver Hadsel kommune i en pressemelding.

Som en følge av dette stenger dusjanlegget og skolekjøkkenet fra tirsdag 19. september.

Funnet ved rutinekontroll

Ifølge pressemeldingen ble bakteriene ble funnet etter en rutinekontroll. Disse gjennomføres to ganger i året av Hadsel Eiendom.

Det er sendt ut informasjon fra rektor til alle foresatte og ansatte ved skolen.

Kommuneoverlege i Hadsel, Ingebjørn Bleidvin, uttaler i pressemeldingen at legionella smitter når man puster inn små vanndråper som inneholder bakterien.

– Disse dråpene oppstår for eksempel ved dusjing. Legionella smitter ikke mellom mennesker. Risikoen for smitte er lav, selv når man puster inn vanndråper med legionella. Det vil si at de fleste som blir utsatt for legionellabakterien ikke blir syke.

Ikke smitte fra å drikke vann

Foto: Hadsel kommune

Ifølge kommuneoverlegen er det ikke mulig å få legionella-sykdom ved å drikke vann. Derfor er det ikke farlig å drikke vannet på Sandnes skole, og de som har drukket vann der mens smitten har vært tilstede er heller ikke utsatt for fare gjennom det.

Smitter sjelden friske

Friske barn, unge og voksne som ikke har underliggende sykdommer blir sjelden syke av legionella, skriver kommunen. Det krever vanligvis stor smittedose for å bli syk. Mennesker med nedsatt immunforsvar eller svekket helse kan derimot bli syke.

– Legionella kan gi lungebetennelse og influensalignende sykdom. Begge behandles på vanlig måte. Legionærsykdom er en lungebetennelse som kan oppstå 2-10 dager etter eksponering, forklarer Bleidvin.

Han beskriver også hvordan et sykdomsbilde ved legionella-sykdom kan være:

– Hodepine, muskelsmerter og slapphet, høy feber ila få dager, tørrhoste og andre lungebetennelsessymptomer, også magesmerter og diaré kan forekomme.

Finnes ulike varianter

Kommunen anbefaler å ta kontakt med kommunal helsetjeneste dersom man opplever de beskrevne symptomene.

Smittevernlegen i Hadsel kommune, Martin Larsen Drageset, forteller i pressemeldingen at man enda ikke vet ikke hvilken variant av legionellabakterien som er funnet. Ulike varianter av legionellabakterien har ulik smittsomhet.

– Selv om vi ikke kan si noe om smittefaren ennå er det likevel viktig å sette inn tiltak. Vi har derfor valgt å stenge dusjene og skolekjøkkenet til vi vet mer. Vi vil undersøke saken nærmere og kommer tilbake med mer informasjon, uttaler Drageset.