– Det er jeg veldig glad for, selvfølgelig, sier Trond Holten, lufthavnsjef på Andøya og Stokmarknes lufthavn - og legger til:

– Skagen har ikke vært en del av FOT-rutenettet så lenge, og nå er vi kommet for å bli i det gode selskap.

Skagen ble en del av FOT-rutenettet i oktober 2022.

Siden da har prisene gått ned, men flyene er fulle. At regjeringen nå skal øke setekapasiteten mener han derfor er viktig.

Holten forteller at hvis vi sammenligner med 2019, som var det siste «normalåret», så hadde Skagen ni daglige avganger. Nå har de kun syv daglige avganger.

– Det er en betydelig redaksjon og noe vi merker, forteller han.

Ofte fulle fly

– Skal du fly fra Skagen så må du bestille tidlig, ellers er det fullt. Da kan du risikere å måtte fly til en annen flyplass for å komme deg hjem til Vesterålen, eller overnatte i Bodø til dagen etter - og det er litt kjedelig.

Selv bor Holten 20 minutter unna flyplassen. Da han nylig skulle hjem fra Oslo måtte han fly til Svolvær fordi alle flyene til Skagen var fulle.

– Det er jo litt kjedelig å måtte ta ferge og kjøre langt for å komme seg hjem når du bor under en halvtime fra flyplassen.

Nå håper han at regjeringen holder det de lover og at det blir bedre setekapasitet:

– De skal jo øke setekapasiteten, og det er vi glade for. Det innebærer flere avganger, avslutter han.

Enklere og mer praktisk

Det blir en betydelig økning i setekapasitet på de offentlig finansierte flyrutene i Nordland.

Ifølge Nordland fylkeskommune skal setekapasiteten økes med 36 prosent mellom Stokmarknes og Bodø.

– Det vil bli enklere og mer praktisk å reise mellom byene i nord. Mellom Bodø og Harstad/Narvik vil setekapasiteten øke med hele 83 prosent. Øking av setekapasitet vil føre til en merkbar forbedring i transportforbindelsene mellom de tre byene. Det genererer utvikling i både næringsliv og livsutfoldelse for alle som bor og virker i Nordland og Nord-Norge, sier fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide i en pressemelding torsdag.

Aina Nilsen, ordfører i Hadsel kommune, sier det vil bli en betydelig kapasitetsøkning til og fra Skagen - Bodø og Tromsø.

– I tillegg blir billettprisene halvert som tidligere annonsert.