Den spreke 52-åringen brukte ikke mer enn seks dager på å gå fra Fiskebøl til Andenes, og han er ikke i tvil om hva som har vært høydepunktet på turen.

– Jeg valgte den ruta jeg gjorde først og fremst fordi jeg ville gå gjennom Møysalen nasjonalpark. Det kan ikke beskrives hvor vakkert det faktisk var. Jeg har gått veldig mye i fjellet, og for meg er turen fra Ingelsfjorden til Sigerfjorden gjennom Møysalen en av de aller, aller fineste rutene jeg noensinne har gått, slår sunnmøringen fast.

Turen fra Stave til Andenes via Måtinden og Otervika var heller ikke til å kimse av.

– Det tar pusten fra deg. Både Møysalen og yttersida av Andøya må være noe av det vakreste Norge har å by på, sier han.

Vil ære minnet etter moren sin

Tirsdag kveld holder Sætre foredrag på Folkets hus på Andenes etter å ha gjennomført ruta i Vesterålen. Onsdag går turen videre til Senja med ferga.

– Halvparten av foredraget handler om det å være pårørende, og hvor viktig det er å være åpen om sykdommen. Den som er ramma må være en del av samfunnet og ha et mest mulig normalt liv, sier han til VOL.

Motivasjonen for selve turen er utelukkende å ære minnet etter moren sin som mistet livet til Alzheimer i 2020.

– Mamma var frivillig innen mental helse i 25 år og hjalp andre som sleit. Da tenkte jeg at jeg måtte gjøre noe som hun ville vært stolt av. Derfor satte jeg i gang prosjektet «Til topps mot Alzheimer».

Sætre er ikke i tvil om at det gis altfor lite penger fra staten til Alzheimers-forskning i dag.

– Det er faktisk hårreisende lite som blir gitt fra Forskningsrådet til grunnforskninga som jeg støtter. Det gis åtte millioner i året, og det er småpenger. For å være helt ærlig synes jeg det er skammelig.

Sætre mener det offentlige bidrar alt for lite til forskning på Alzheimers i dag. Derfor har han bestemt seg for å ta saken i egne hender. Foto: Privat

Samla inn over én million i 2021

Det er ikke første gangen Sætre gjennomfører et prosjekt som dette.

For to år siden gikk han 700 kilometer fra Stad til Galdhøpiggen, og klarte da å samle inn over èn millioner kroner over 35 dager. Pengene ble gitt til Kavli-instituttet for nevrovitenskap ledet av nobelprisvinnerne i fysiologi og medisin, Edvard Moser og May-Britt Moser.

Mor Jorunn Ingerd var fra Finnmark, og Sætre har selv bodd 17 år i Tromsø. Derfor bestemte han seg denne gangen for å gjennomføre prosjektet i Nord-Norge.

Tar ingen snarveier

Så langt har Sætre samlet inn nesten 300.000 kroner på Nord-Norge-reisen, som dessuten ikke innebærer noen snarveier.

Hans 82 år gamle far Erling Jarl er riktig nok med på turen i bobil, men han har bare med seg ekstra klær og proviant. Selv bor Sætre i telt.

– Jeg tar bare båt når det er nødvendig. I morgen tar jeg ferga til Senja, men ellers går jeg hele etappene.

Sætre er imponert over givergleden blant folk, og særlig siden alle pengene som er samlet inn så langt kommer fra privatpersoner.

– Det er ingen i næringslivet som har bidratt ennå, så det er ganske imponerende. Jeg er veldig takknemlig for alle som gir og støtter saka, avslutter Nils-Jarle Sætre.