To ganger i året deler Reno-Vest, som er det interkommunale avfallsselskapet i regionen, ut 75.000 kroner til lag, foreninger og stiftelser. I år er det slik at disse må vise til bærekraftige grep og tiltak for å kutte klimagassutslipp for å kunne få støtte.

I en pressemelding skriver selskapet at hverken responsen eller kreativiteten fra frivilligheten har latt vente på seg. De fikk inn 30 søknader, der nesten alle hadde med klima-aspektet.

– Vi er godt fornøyde med både antall søknader og spennvidden i klimatiltak de foreslår. Det er artig lesing å se hvordan folk har tenkt for å kunne gjøre sitt lag eller forening mer bærekraftig. Enten det gjelder i hverdagen, rundt arrangementer eller prosjekter de er i ferd med å gjennomføre, sier Atle Nielsen, kommunikasjons- og markedsansvarlig i Reno-Vest, i en pressemelding.

– Krevende

Arbeidet med å gå gjennom og vurdere de ulike søkerne har vært krevende, for det har nemlig vært flere gode søknader enn penger i potten. Til slutt landet selskapet likevel på ti mottakere, der fem får 10.000 kroner og fem får 5.000 kroner.

– Det har vært en krevende prioriteringsjobb, men vi oppfordrer dem som ikke får midler i denne omgang til å sende en ny søknad. Det var rett og slett for mange gode søknader denne gangen, forteller Nielsen.

Neste tildelingsrunde er til høsten og søknadsskjemaet ligger tilgjengelig på reno-vest.no for den som ønsker å være ute i god tid.

Disse ti får sponsormidler våren 2023:

1. Bø volleyballklubb - 10.000 kroner

Klimatiltak: I forbindelse med etablering av sandvolleyballbane skal de bruke kortreist sand og lage ballfangernett av kassert materiale fra fiskerinæringen.

2. Sortland IL - 10.000 kroner

Klimatiltak: Arrangerer den klimabevisste Fjordkloden cup, samt leie minibuss for å samkjøre til fotballturnering i Sverige.

3. Øksnestøttene - 5000 kroner

Klimatiltak: Gjennomfører innsamling av brukte klær fra egne klesskap og fra slekt og venners klesskap. I tillegg arrangerer de «Klær og miljødagen», med blant annet mannekengoppvisning, gjenbruksmotetips og foredrag.

4. Andøymuseet - 10.000 kroner

Klimatiltak: Ønsker å bruke resirkulert materiale og avfall til å bygge en minigolfbane. Minigolfbanen vil ha et historisk tema

5. Øksnes jeger- og fiskerforening - 10.000 kroner

Klimatiltak: Planlegger å tilrettelegge området hvor plastforladninger fra skudd har nedslagsfelt i forbindelse med skyting på leirduebanen. Slik forholdene er i dag, forklarer foreningen at det er risiko for at noe av plasten forsvinner ned i jordsmonn.

6. Sigerfjord husflidslag - 5000 kroner

Klimatiltak: Oppgradering av symaskiner, vevstoler, arbeidsstoler, heve/senkebord, høvelbenker og rokker med mer for å kunne videreføre viktig gjenbrukstradisjon til kommende generasjoner.

7. Sør-Andøy pensjonistforening – 5000 kroner

Klimatiltak: Organisere samkjøring fra ytterpunktene slik at de som kjører får en godtgjørelse. Noen steder innleie av felles transport til og fra møtestedet. «I dag har vi et oppmøte på cirka 35 -40 personer, men hadde vi hatt midler, kunne kanskje 10- 15 personer fått mulighet til å delta og kommet seg ut for sosial kontakt/prat/foredrag/kurs/informasjon som berører eldre».

8. Møysalen idrettslag - 5000 kroner

Klimatiltak: Solcellepanel og batteripakke for å erstatte bensinaggregat i nytt bygg uten innlagt strøm.

9. Langøya rideklubb - 5000 kroner

Klimatiltak: Investere i termokopper med klubbens logo, for å redusere antall engangskopper. Disse koppene skal selges med et årlig abonnement på drikke på våre stevner og treninger.

10. Stokmarknes IL fotball - 10.000 kroner

Klimatiltak: 1. Under hjemmekamper vil tilskuere som kjøper kaffe få en kopp som de oppfordres til å ta med til hver kamp. For å få dette til å fungere, vil de som kommer med Stokmarknes IL koppen, få en gratis kaffe. Det vil redusere bruken av papp og plast betraktelig. 2. Gjennomføre byttedager, hvor spillere bytter og/eller selger utstyr (fotballsko, overtrekk) som de ikke lenger bruker, men som andre fortsatt kan ha glede av.