– Fergekaoset er en varslet krise skapt av fylkesrådet selv, skriver gruppeleder og førstekandidat for Nordland Høyre, Marianne Dobak Kvensjø i ei pressemelding.

Dobak Kvensjø viser til fergekaoset på Helgeland og mener det er en varslet krise.

– Situasjonen er først og fremst skapt av Fylkesrådet selv gjennom de rammebetingelsene som de har gitt, sier hun.

Forventer tiltak

I hele sommer har køene på fergeleiene vokst og fredag ble sambandet Levang - Nesna på Kystriksveien i Helgeland stengt grunnet mannskapsmangel før det åpnet igjen etter at en navigatør valgte å avbryte frihelgen sin ifølge NRK.

– Dette rammer ikke bare de som benytter seg av fergesambandet, men det får også konsekvenser for næringsliv og reiselivsaktører langs Kystriksveien, uttalte høyrepolitikeren om stengingen, og mente Fylkesrådet over tid har vært klar over denne situasjonen, og sittet på gjerde for lenge.

Hun forventer at Fylkesrådet gjør mer enn å ha dialog med Torghatten Nord, og at de også selv iverksetter tiltak for å bedre situasjonen.

Mindre attraktivt

At fylkesrådet har valgt å sette inn gamle ferger som andre fylker ikke lenger ønsker i drift, er med på å gjøre det mindre attraktivt å jobbe på disse sambandene, mener hun.

Dobak mener gamle ferger hentet fra andre fylker som ikke lenger ønsker dem i drift gjør det mindre attraktivt å jobbe på sambandene, og at konsekvensen er mangel på kvalifiserte sjøfolk, som igjen påvirker sommertrafikken. Hun viser til at dette er ikke en ny problemstilling, og at hun er bekymret for at dagens fylkesråd med Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og KrF har sittet stille for lenge i båten,

– Man har derfor ikke har satt inn gode tiltak for å sikre rekrutteringen til utdanningen og til yrket på kort og lang sikt. Derfor ender vi opp med fergekanselleringer hvert eneste år. Dette kunne vært unngått dersom Fylkesrådet hadde tatt saken mer alvorlig, sier Dobak Kvensjø.