Det var butikkgruppa i Risøyhamn, med butikkene Trelast og Møbler, Risøyhamn blomster og Marits Titt Inn som startet opp martnaden for 25 år siden.

– Til å begynne med hadde vi det i gymsalen på skolen. Da var det mer en slags messe over to dager. Vi samarbeidet med Andøygutten og husmorlaget som vekslet på ha arrangementet, sier Marit Kinn Arntsen.

Bygdetunet

I 1996 ble arrangementet flyttet til bygdetunet.

– Beliggenheten og atmosfæren her veldig flott, og vi er glad for at vi får lov til å bruke bygdetunet. Derfor har vi også lagt ned mye arbeid og penger her. Hele tunet vil være åpent under martnaden, sier Kinn Arntsen.

For å vise historien til martnaden, har man samlet masse avisutklipp som er limt opp på tavler. Disse vil bli utstilt på bygdetunet.

Kraftjubileum

Risøyhamnmartnaden starter som vanlig med at hurtigruta blir tatt imot på kaia med seniordans. Deretter skal Andøy Energi AS markere sitt 70-årsjubileum.

– Vi skal demonstrere materiell og utstyr. Vi skal vise fram utstyr for å klippe kabler og demonstrere stolpeklatring. Vi skal ha konkurranse for ungene og skal legge ut noen gaver i området, sier administrerende direktør Kjell-Are Johansen, som sier at en lignende markering vil skje på Andenes helga etter.

Deretter åpnes bygdetunet og martnaden er i gang.

Smykkekunst fra Oslo

Det blir kafé, loddsalg, grillmat og salgsboder for forskjellige ting – alt fra pølser og lefser til helsekost og håndarbeid.

– I år kommer May Gunn Kristiansen fra Oslo med sin smykkekunst. Hun er opprinnelig fra Risøyhamn, sier Arntsen.

I år blir det ikke loppemarked, men derimot auksjon av gamle gjenstander.

For ungene

Martnaden får i år besøk av brannbil, som også har med gaver til ungene. Tryllekunstner Arild Pettersen kommer og det blir en del små dyr å se på.

– Og så håper vi at mange under stiller med salgsboder. Det kan de gjøre helt gratis, sier Arntsen.

Det vil også bli oppvising fra den nye drillgruppa i Risøyhamn..

Ildsjel og trehjulssykkel

– I år blir de en litt spesiell utdeling av ildsjelprisen. Mer enn det vil jeg ikke si. Og så skal vi dele ut en trehjulssykkel til et barn som er født siden forrige martnad, sier Arntsen.