– Kulturhøsten på Kulturfabrikken byr på alt fra teater og stand-up til skogstur og moter, men ikke minst musikk, skriver produsent Sigrun Tara Øverland i en pressemelding.

Her følger Kulturfabrikkens egen beskrivelse av høstens program.

Musikkhøst

Etter at Blablafestivalen har rocket juli måned, kommer Ensemble Blå i august med en ny turnéforestilling. I samarbeid med Hamsunsenteret og Torgeir Steinsland lar de Hamsun møte Tom Waits i konsertforestillingen Hamsun Waits for Us.

MUSIKK Christel Alsos, Adom Douglas og Maria Solheim er noe av det du kan oppleve i Kulturfabrikken til høsten. Foto: Pressefoto

Nordland teater satser stort i kirkespillet Petter om dikterpresten Petter Dass, der de framfører nyskrevet og nyarrangert musikk i samarbeid med MiNensemblet og Vocal Art, og et inntil videre hemmelig, men svært kjent navn som Petter Dass selv.

Sortland jazzfestival topper programmet i september med kjente fjes som Odd Nordstoga, Brazz Brothers, Knut Reiersrud, The Real Thing, Marit Sandvik og ikke minst Ola Kvernberg med Steamdome. Festivalen presenterer også unge artister som Julietnorth, Maria Solheim og Shoeshine Boys.

Ut over høsten får vi i regi av Sortland jazz- og viseklubb møte spennende artister som Ellen Andrea Wang, Hanna Paulsberg og Rohey Taalah i GURLS, Freedom Bremner sammen med The Funk Disease, og ikke minst «det heteste navnet i Sápmi», trioen ISÁK. De lager en ny og spennende fusjon av tradisjonell joik og urban synth, og har allerede rukket å vinne flere priser.

For de aller minste - målgruppa er faktisk 0-3 år - blir det konsert med saksofonisten Frøy Aagre.

Men det blir mer. Christel Alsos kommer, og det gjør også Arctimus trio med sangerne Kjetil Hugaas og John Christian Karlsen. Sistnevnte konstellasjon inviterer til Operapub med den fengende tittelen Mens mannen var ut’efter øl. Kor i Harstad satser på å gi alle musikal-elskere full valuta med Musical Highlights, der de også får med lokale artister fra Vesterålen, mens nyMusikk Nordland presenterer Heloisa Amaral og Karin Hellquist.

Lokale jubilanter

Sortland musikkforening spiller ikke bare sammen med Brazz Brothers under jazzfestivalen, men skal også markere sine 125 år med en stor jubileumskonsert. Sortland kammermusikkserie inviterer til kammermusikk for klarinett, og MUSAM skal feire sine 30 år med en festforestilling.

MILITÆRMUSIKK Hærens musikkorps gjester Sortland i høst. Foto: TomHelstad

Hanne Krogh og Eidsfjord blandakor har tatt med seg supertenoren Thomas Ruud og Grand prix-stjernen Johnny Logan for å sette oss i julestemning, mens Hærens musikkorps har med seg vinneren av Stjernekamp Adam Douglas på sin julekonsert Swinging Christmas. Dessuten vil mange få med seg Vesterålen storbands tradisjonelle julekonsert – det blir ikke høytid uten.

Også Dagskift-programmet har mange musikalske godbiter å by på. Her får vi gratiskonserter med blant annet Håvard Svendsrud og Svein Haugen, duoen Lazar Miletic og Dimitris Kostopoulos fra MiNensemblet, Inge Rolland og Srdjana Jovanovic, og Vesterålen String Swing.

Hanne Sofie Akselsen Frantzen og Robert Frantzen kommer med Vidar Sandbeck-viser, mens Knut Erik Sundquist og Nils Anders Mortensen har vært i melodisamlinga til Tromsø museum og funnet materiale til konserten Senjakofferten. Vi får høre Halvtolvgruppa og Gutta Boys med flere, og mot jul har vi klart å overtale distriktsmusiker Sindre Myrbostad til å gå løs på Sindres juleshow uten julesanger Vol. 3. Populære Dagskift-klassikere som te-dans og allsang i samarbeid med Sortland frivilligsentral fortsetter også.

Aktiviteter, konserter og teater for barn og unge

På Barnas fabrikk kan du være med på tur og lære om spiselige vekster, det blir tema som samisk kultur, Pippi og filmvisninger. I tillegg til konserten med Frøy Aagre, kan de aller minste glede seg til teaterforestillingen om muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans, en dramatisering av den særdeles populære boka med samme tittel.

Ungdommene kan ta de voksne med og se forestillinga til Figurteatret i Nordland og det legendariske britiske teaterkompaniet Green Ginger. I stykket Intronauts injiseres menneskelige miniatyrarbeidere inn i kroppen for å kunne utføre nødvendig vedlikehold. Men hva skjer hvis rengjøreren din oppdager dine dårlige sider? Green Ginger og Figurteatret lover en hysterisk morsom kveld.

Sortland jazzfestival har et stort program for barnehagene og skolene, der til sammen over 2000 barn er innom på konsert i løpet av festivalen. For de litt eldre barna har Nordland teater satt det nyskrevne Monsterunga på programmet, og en nytolkning av Astrid Lindgrens Mio, min Mio er en del av tilbudet på Julelørdag på fabrikken.

På Julelørdag blir det også film, eventyrstund og åpning av årets pepperkakeby, som alle kan være med og lage. Årets siste Barnas fabrikk blir som i fjor familiejulebord, en aktivitet som mange familier allerede har rukket å gjøre til en juletradisjon.

Humor

På humortoppen finner vi både Erlend Osnes, som kommer med sitt nyeste stand-upshow Sjikane, og Finn Arve Sørbøe og Knut Are Mortensen i Påtryneteateret, med sitt Påtryne Show 2018.

PÅ TRYNE På tryne-teateret med Finn Arve Sørbøe og Kernneth Kristensen gjester Sortland i høst. Foto: Kenneth Kristensen, Feber design

Av andre kulturopplevelser byr høsten på #Fashion Friday, Verdensdagen for psykisk helse markeres med gratisforedrag med polfarer og tankemester Steffen Dahl, Sortland eldreråd arrangerer Eldredagen, det blir Kulturminnedagene, filmfestival for barn og unge på Laterna Magica, kunstprosjektet Wondercabinet i 50-tallskinoen i Rådhus 1, og enda mye mer, som kommer til etter hvert.