Fra midten av 1300-tallet til midten av 1800-tallet var klimaet i Europa og Nord-Amerika kjøligere og mer ekstremt enn i den varme perioden i middelalderen.

– Kaldperioden blir kalt Den lille istida, og 1600-tallet var det verste århundret. Analyser av blant annet årringene i gamle trær og kjerneboringer i isbreene forteller mye om forholdene i denne tida, i tillegg har vi skriftlige kilder fra samtida, forteller Sortland museum i en pressemelding.

Klagebrev fra Øksnes

Fra Nordland har vi to slike kilder, ifølge Sortland museum: «Nordlands Trompet» av Petter Dass og et klagebrev til Kongen fra menighetene i Øksnes og Langenes. Begge skrevet på slutten av 1600-tallet.

– Historikeren Johan I. Borgos har gått gjennom begge kildene for å se hva de forteller om folket på kysten opplevde de harde forholdene under Den lille istida.

Førstkommende tirsdag skal Borgos ha foredrag om funnene sine på Sortland museum.

– Stor betydning

Borgos er kjent for de fleste i Vesterålen, blant annet som historiker og foredragsholder.

– Som lokalhistoriker har Borgos hatt stor betydning i flere kommuner i Nordland, og da spesielt den innsatsen som har vært knyttet til bevisstgjøring rundt nordnorsk kystkultur, mener museet.

Foredraget blir arrangert av Sortland museum i samarbeid med Sortland bibliotek.