– Jeg viser til tidligere korrespondanse, samt møter vedrørende finansiering av havneprosjektet i Andenes vestre havn. Som kjent har Andøy kommune på bakgrunn av forprosjekt utarbeidet i mars 2011 gjennomført et utdypingsprosjekt, skriver rådmann Kirsten Lehne Pedersen til Andenes Båtservice, Hvalsafari og Jangaard Export, Framnes.

– Forprosjektet ble utarbeidet på̊bakgrunn av konklusjoner fra en bredt sammensatt arbeidsgruppe. Etter en samlet vurdering av tekniske og økonomiske hensyn ble utdyping og anordning av manøvreringsareal i vestre havns innseiling og indre del av vestre havn prioritert, skriver hun. Fire entreprenører leverte inn tilbud i anbudskonkurransen. Sjøentreprenøren AS vant. Arbeidet startet på slutten av juni 2015. Arbeidet ble en del forsinket, blant annet pga. mer fjell og sprengningsareal i utdypingsområdet enn forutsatt, samt tilpasning til drifta ved Framnes fiskemottak i vintersesongen.

Prosjektet i vestre havn er å̊ anse som første fase av en planlagt storsatsing, som omfatter en fornying av store deler av infrastrukturen i havna. Prosjektet ble ferdigstilt sommeren 2016, og netto totalkostnader ble på cirka kr 35.400.000,-.

Det har vært en forutsetning at prosjektet skulle finansieres gjennom et spleiselag mellom staten, Andøy kommune og næringsaktørene i vestre havn.

Andøy kommune har mottatt statstilskudd på til sammen kr 14,7 millioner kroner. Det er i kommunens budsjettvedtak forutsatt at private aktører/næringslivet skal bidra med 8 millioner. Det vises til gjentatt dialog om fordelingsnøkkel for å dekke næringslivets andel så̊ langt uten konklusjon. Det vises også̊ til at Klausengruppens forslag til fordelingsnøkkel ikke ble akseptert. For å kunne avslutte prosjektet må̊ næringslivets andel nå avklares og innbetales. Med bakgrunn i dybdebehovet til de ulike bedriftene i Vestre havn, har prosjektleder Knut Helland hos Sjøentreprenøren AS utarbeidet et forslag til fordelingsnøkkel som Andøy kommune vil fakturere etter.

Hvalsafari: kr 1.416.000,-

Slipen: kr 2.880.000,-

Framnes: kr 3.704.000,-