«Viljar» og Andre Reinholdtsen med team har bidratt helt siden starten i søket. Foto: Privat

Tirsdag pågår fortsatt søket etter den savnede fiskeren for fullt. 23 år gamle Truls Johansen kom bort på havet i området ved Skogsøya fredag. Det kommunale kriseteamet var samlet mandag kveld.

– Det vi diskuterte etter ønske fra de som er ute og søker, er at hvis flere vil bidra, kan de ta kontakt, sier ordfører i Øksnes, Karianne Bråthen.

Ut med oppfordring

Øksnes kommune la ut følgende oppfordring: «Ønsker du å delta i søket etter den savnede? Det foregår fortsatt søk etter den savnede øksnesmannen, i forbindelse med den tragiske ulykken natt til fredag.  Dersom du ønsker å delta som frivillig, enten på strandsøk eller fra båt, ta kontakt med: Andrè Reinholdtsen mobil 918 39 212 eller via VHF - kanal 10 «Viljar».

Det kommunale kriseteamet gikk mandag kveld ut med oppfordring. Foto: Tone M. Sørensen

Andrè Reinholdtsen og Ken Ivan Reinholdtsen er tirsdag ute med team og søker fra «Viljar», begge redningsskøytene, RS Knut Hoem og RS Dagfinn Paust deltar, det samme gjør en rekke frivillige og fiskere.

– De søker med ROV, med scanning og med sjøkikkerter slik at både havbunnen og havoverflata blir gjennomsøkt, i tillegg til mellomrommet mellom havbunnen og overflata, sier Karianne Bråthen.

Et større søk i områdene

Det pågår et stort søk nå i alle områdene fra Hornet og Tinden til Børøya og Barkestad, også Børøysundet og området rundt Smines vil bli gjennomsøkt.

Ordføreren fortalte mandag til kommunestyret at det er rørende og se det store engasjementet. Folk har sluppet det de har i nevene for å bidra, og det er innsamlingsaksjoner på gang både til Redningsselskapet og til et fond til Truls Johansen sine etterlatte.

– Signy Bye Larsen er så fantastisk og stiller opp med lapskaus til de som søker. Det er fantastisk, at det er så mange som bidrar, alle på sitt vis. Vi er også i tett dialog med lensmann Jonny Holen. Det vurderes også underveis med Hadsel brann og redning om dronesøk, så det er fortsatt et stort engasjement, sier Bråthen.

– I helga var Fiskerkvinnelaget veldig på, de dro ut til Tunstad og hadde servering der under søket som var søndag. Det er så mange som stiller opp, det er helt overveldende, sier hun.

– Holdt på å bli nedringt fra frivillige

Responsen på å bidra i søket med småbåt eller i strandsøk lot ikke vente på seg;

– Etter at kommunen la dette ut, holdt vi på å bli nedringt. Vi måtte handle det over til Vidar og Ken Terje i Røde Kors, for vi har ikke tid til å sitte i telefonen og har andre ting vi må konsentrere oss om her om bord, sier Ken Ivan Reinholdtsen som er om bord på «Viljar»

– Nå ligger vi rett innenfor Smines, utenfor Storøya, der det er et hytteområde. Vi søker med ROV og har gjort registreringer på botn som vi sjekker ut med ROV. Vi gjør oss ferdig her nå, så skal vi bevege oss rundt Børøya, sier Reinholdtsen.

Han sier at begge redningsskøytene søker nå, den ene av den rundt Tinden, mens «Dagfinn Paust» starter søker fra Gårdsøya og på yttersiden av Skogsøya.

Andre Reinholdtsen eier "Viljar" og står for ROV-søk. Ondag ankommer politiets ROV for å bidra.

– Det er også en del småbåter, Vidar Johansen i hjelpekorpset har fått tak i en del undervannskikkerter som de skal bruke. Vi har ROV, sonar og en scanner som vi har hengt frampå bakken på båten, som skanner havbunnen. Hvorvidt det blir organisert et strandsøk i ettermiddag, blir avgjort senere, sier han.

Strandsøk fra Smines

Reinholdtsen sier småbåtene som deltar, vil være helt oppi fjærsteinene og vil da se om der ligger noe i flomålet.

– Vi har en båt selv som søker fra Barkestad og opp mot Børøysundet. Også en båt med politiet om bord er i området rundt Børøya, og dit skal vi gå og søke, når vi er ferdige her. Det er en utrolig innsats, det er kjempeflott. Det er bare å prise de private som trør til når ulykka er ute. Det bidras alle veier, sier Ken Ivan Reinholdtsen.

Søker i store områder

Øksnes Røde Kors hjelpekorps stod mandag for et strandsøk fra Smines og inn hele Romsetfjorden.

– Det er store områder. Vi står på, for vi er kommet i ei tid nå der forgassingen i kroppen skjer og den kan komme til overflata så fremst dybda ikke er dypere enn 70 meter, da kommer man ikke opp. I dag og i morgen er kjempeviktig i forhold dette ut fra temperaturen i vannet. Om forulykkede kommer opp, er det ikke det vedvarer. Desto viktigere er det å være i området om han kommer opp, og nå tak i han, sier Reinholdtsen.

Det er store områder som gjennomsøkes. Foto: Privat

– Når vi nå går skal vi konsentrere søket der vi startet natt til lørdag med ROV-en og slepebåten som var i drift. Det er den samme ROV vi har om bord nå, fra Subsea Nord, sier han.

Mikal Lockert er en av de i småbåt som bidrar, i Romsetfjorden,

– Jeg vil tro at utover dagen og ettermiddagen er det mange som er i sving, sier Reinholdtsen.

Setter pris på innsatsen

– Vi har en av de pårørende med oss også, i mandag var både far og stefar med ut, de kom utpå ettermiddagen og var med til vi slutta i ett- halv to tida på natta, sier Ken Ivan Reinholdtsen.

En av de pårørende er med under dagens søk.

– De setter kjempestor pris på det store engasjementet. De har takket for innsatsen og for at de fikk være med og se hva vi holder på med.

«Viljar» og Andre Reinholdtsen med team har bidratt helt siden starten i søket. Foto: Privat

– Og det er et stort engasjement blant fiskere og fiskebåter. Stein Ronny og Vornesværing er i området rundt Barkestad og Tindsøya og søker, de har ekkologg som de stiller ned slik at de får registreringer hvis der er noe i havet, sier han.

Også «Oline» og «Havbåra» er blant båtene som deltar.

Betaler ROV fra egen lomme

Andrè Reinholdtsen og «Viljar» har vært ned helt fra starten og gjør en formidabel innsats. Han betaler også leien av ROV, noe som er dyrt.

– Ja foreløpig gjør han det, men jeg tror ikke han er alene om det, en del fiskere snakket sammen om dette for å gjøre en innsats. Han har også båt som er stor nok til å ta den om bord, det er en hel container med skjermer inni og stol til ROV-piloten, sier han.

Politiet venter fortsatt på denne ressursen, det er årsaken til at øksnesfiskerne trådte til.

– Det kommer en fra Trøndelag hit i morgen tidlig og skal starte ROV-søk, men vi har ikke tid å avse for å kunne vente til den kommer. Så lenge der er håp, ønsker vi å bidra, sier han.

– Det blir lange dager, men hvis vi kan få et resultat er det verdt det. Vi vet i hvert fall når vi stopper at vi har gjort det vi kan gjøre, også om det ikke blir resultat, sier han.