– Vi har hatt åtte ungdommer boende hos oss etter tur. Seks av ungdommene gjennom organisasjonen AFS og to gjennom Rotary. Jeg vil så definitivt anbefale flere familier å melde seg som vertsfamilier for utvekslingselever, sier Ellen Hals til VA.

– Hvorfor vil du oppfordre til dette?

– Ett er nå at AFS har behov for flere vertsforeldre. Det andre er jo at det er veldig hyggelig med ungdommer i huset. Vi lærer veldig mye om andre kulturer, og når ungdommene spør om norske vaner og tradisjoner, ender det med at vi lærer mye om oss selv også, sier Hals.

– Vi har kontakt med alle som har vært her, og har vært på besøk hos flere av dem i ettertid.

– Er det ikke vanskelig å oppdra fremmede tenåringer?

– Det pleier å gå veldig greit. En vertselev har nok i utgangspunktet noe mindre frihet enn egne barn, men det handler også om at man kanskje har brukt atten år på å bli kjent med sin egen attenåring. Da kan det være lettere å gi frihet. Det er ikke så greit å slippe noen andres tenåring med på kjøretur med ungdommer med ferskt sertifikat, for eksempel. Det kan også være utfordrende å sette grenser i forhold til det å få gå på fest, sier Hals.

– Vi pleier å bruke den første tiden på å bli godt kjent, og skape tillit. Da er det så mye enklere å snakke om det som måtte være vanskelig, både for oss som vertsforeldre og for eleven selv, sier Hals.

– Får man betalt for å være vertsforeldre?

– Nei, og personlig synes jeg det er riktig. Penger bør ikke være motivasjon. Ungdommene kan vite at vi ikke gjør dette for å tjene penger på dem. Det vi gjør er å sørge for kost og losji. Det man altså trenger er kun en ekstra seng, et ønske om å bli kjent med en ungdom fra et annet land, og mulighet til å servere litt ekstra mat.

– Sist helg hadde vi med på tur ni ungdommer som oppholder seg i Lofoten, Vesterålen og Harstad. Vi dro til Nykvåg og Hovden, og ungdommene gikk i fjellet og i fjæra og fikk oppleve skikkelig uvær, sier Hals.

– Det har gjennom årene vært en svært hyggelig oppgave å ta på seg. Nå håper jeg altså at flere vil ta på seg en morsom utfordring som dette, sier Ellen Hals.