Et hundretalls gjester var samlet hos AndøyaRakettskytefelt tirsdag ettermiddag der statsminister Erna Solberg var gjestenalle ventet på.

Hun foretok den offisielle åpninga av det nye lærings- og opplevelsessenteret iOksebåsen. Men begivenhetene startet tidligere på ettermiddagen - med velkomstfra administrerende direktør Odd Roger Enoksen, kåseri av Pål Brekke fra NorskRomsenter og professor Alv Egeland - for å nevne noe.

"Eventyrlandet"

Selve åpningsseremonien åpnet med flotte toner fra «Eventyrlandet», som blantannet spilte «Aurora Borealis». Så introduserte Marianne Moen fra NorskRomsenter statsminister Erna Solberg. Statsministeren holdt en engasjert tale, og slo fast at norsk romindustri blirbare viktigere og viktigere. Hun trakk også frem viktigheten av det arbeidetAndøya Rakettskytefelts datterselskap NAROM gjør for å sikre rekruttering avnye realfagsstudenter og potensielle romforskere.

- Gratulerer

– Med dette har norsk romindustri fått sitt «mothership», slo Solberg fast.– Drøyt femti år siden Norge tok steget ut i rommet - med den førsteoppskytinga her fra Andøya, er det besluttet at Andøya Rakettskytefelt skalskifte navn. Under navnet Andøya Space Center skal de ta utviklingen inn iframtida. Det er en glede å erklære Romskipet Aurora for offisielt åpnet! saSolberg.Fylkesråd Beate Bø Nilsen slo fast at fylkeskommunen tidlig så verdien av ådelta i satsingen.– Romskipet Aurora vil bli et flott tilskudd til NAROM som gjør et utroligviktig arbeid for å øke realfagsinteressen. Vi stiller oss i rekken avgratulanter, og gleder oss over det dere har fått til!Ordfører Jonni Solsvik gratulerte ARS-ledelsen med nyvinningen.

- Den viktigste delen av romhovedstaden

– Den gangen for over femti år siden, da ARS ble etablert her oppe, var det denaturgitte fortrinnene som gjorde at valget fant på Andøya. Andøya pekte seg utsom det ideelle stedet. De naturgitte fortrinnene er der fortsatt. Børge Brendesammenliknet at rom-miljøet i nord er Norges svar på Silicon Valley. I allbeskjedenhet vil jeg ønske dere velkommen til den viktigste delen av Norgesromhovedstad, sa Solsvik.

– Gratulerer til norsk romfamilie med «Romskipet Aurora», sa Solsvik.Administrerende direktør Bo Andersen ved Norsk Romsenter tok opp tråden. – Jeg har vært styreleder her i en årrekke, og det har vært engasjerende ogspennende. Jeg føler meg litt medskyldig i alt det flotte man har fått til heroppe i nord. Dette er en stor dag, sa Andersen.ESAs kommunikasjonsdirektør Kai-Uwe Scrogl roste både romsamarbeidet ogutdanningsfokuset ved ARS.– Det er en glede å gratulere dere med dette flotte senteret, sa Scrogl.

Tur i verdensrommet

Konsernsjef Jan Frode Janson i Sparebanken Nord-Norge gratulerte han også.– Det er bare å sende et positivt signal til Oslo, Stortinget og landet forøvrig.– Ikke «Houston, we have a problem....» - men «Oslo, we have an opportunity«.Etter en aldri så liten tur ut i romskpet - som ble vellykket - varstatsministeren godt fornøyd med crewets prestasjoner.

– Dere sørget for en fin tur i verdensrommet.– Takk for det, alt gikk som det skulle, smilte Mette Spjelkavik Enoksen ogVeslemøy Nordheim - to av ungdommene som tok ministeren på sin første offisielleromferd.