Fredag formiddag ble det holdt et minisemiar med50-60deltakere på Sortland. Storparten unge mennesker i alderen 13 til 20 år, haddebenket seg i samfunnsalen på Sortland til et viktig og gripende miniseminar.

Både det rusforebyggende prosjektet og Verdensborger-prosjektet ble presentert. Prosjektene er et samarbeid med Ung i Sortland,under ledelse av Marianne Andreassen.

Sortland fikk i går kveld besøk av en delegasjon ungdommerfra 18 år og oppover, fra Monchegorsk, 16 stykker totalt.  De var også invitert til seminaret og alt somble lagt fram ble oversatt av den russiske tolken Olga.

Inspirert av video

Sortland har flere mindreårige asylsøkere, flere av dem var tilstede og lyttet interessert til det som ble sagt. Jonas Båtnes og KristofferAndreassen la fram fakta om rusprosjektet.

- Vi ble inspirert av en video som het  ”Det magiske øyeblikk”. Dette førte til at viville sette i gang et rusforebyggende prosjekt i Sortland, sa  Båtnes, som er leder for rusprosjektgruppen.

Han fortalte at de har hentet erfaringer fra statistikk forå få kjennskap til hvordan ståa er i forhold til rusproblematikk på Sortland.De har også besøkt Sigma Nord, et senter for å hjelpe rusavhengige og derespårørende.

- Vi ønsker å få til hospitering og utplassering på SigmaNord for representanter fra ungdomsrådet i Sortland allerede iungdomsskolealder, sa Båtnes.

En trendanalyse vil også bli utarbeidet for å oppnå et klareremål.

- På Sigma lærte vi hvordan vi kan jobbe for å prøve åhindre at ungdom begynner med rus, og hva som gjør at noen begynner, sa han.

Målet med prosjektet er å dele og gi informasjon til andreungdommer om hvordan de kan ta et tryggere valg når de kommer i situasjonerhvor rusmidler forekommer.

Gripende foredrag

Per Sture Helland Pedersen, som mistet sin datter Åsta itragedien på Utøya, holdt et foredrag om henne, om hennes engasjement gjennomAUF. I tillegg viste han et bildespill for at deltakerne på seminaret skulle fåbli litt kjent med hvem hun var og hva hun sto for. Hun ble bare 16 og et halvtår. Det ble et sterkt og gripende møte for alle i salen.

Han fortalte om at datteren hadde blitt mobbet påungdomsskolen, at hun hadde slitt med konsentrasjonsvansker, at alt ikke haddevært så lett for henne. Men da hun flyttet og begynte på en folkehøgskole fikkhun det mye bedre. Der fikk hun flere venner og hun gikk under navnet klem. Hunhadde framtidshåp og drømmer om å bli kunstner, men skulle ta en utdannelse somlærer. Han fortalte om at hun selv meldte seg inn i AUF, fordi hun varengasjert for samfunnet.

- Sånn ble det dessverre ikke, sa Helland Pedersen stille.

Han brenner for at de verdier hun og mange av de andreungdommene som mistet livet på Utøya sto for, må videreføres. Blant annetinkludering.

- Trist, veldig trist, sa noen av de afganske ungdommene VOL snakket med rett etter foredraget.Dette berørte alle oss som var i salen.

I løpet av seminaret skulle også representanter fra ungdomsrådetlegge fram informasjon prosjektet ”Verdensborger”. Det handler blant annet om åinkludering, om å bry seg om hverandre uansett hvor i verden man kommer fra.

Ungdomsrådet har som mål å jobbe både lokalt, nasjonalt oginternasjonalt, de vil samarbeide over landegrensene. Ingen tvil om at temaene engasjerte tilhørerne og atungdomsrådet er i gang med to viktige prosjekter i en annerledes oppvekstplan.