Forsvarets Forum, som er et blad for alle forsvarsgrener, har i mange, mange år reist rundt og sjekket maten som serveres i Forsvaret.

Kystvakten får mye ros i den siste utgaven. Det gleder kjøkkensjefen.

– Alle skryt er bra for alle sammen, så dette er jeg veldig godt fornøyd med, sier Lyså til VOL. Hun har vært kjøkkensjef ved Kystvakten siden 2012. 56-åringen er fra Kvæfjord, men bor på Sortland. Før hun begynte på Sortland skaffet hun seg blant annet erfaring fra Kafe Brusen på Svalbard. Hun har normalt to kokker og en lærling i tjeneste, men mangler en kokk og en lærling. Det gjør at Kystvakten fra tid til annen må kjøpe cateringtjenester.

Rosen

Messa på Kystvakten får «Fem tallerkener» som karakter. Dette er den høyeste karakteren en militær messe kan få. Messa får en «tommel opp» for «Til bords», «Kø», «Orden», «Lunsj» og «Middag».

Da Forsvarets Forum besøkte Kystvakten var det faktisk bare fire som spiste på messa. Så få til bords er ikke helt uvanlig ettersom Kystvakten først og fremst skal være på sjøen. Når alle båtene er inne, er det annerledes. Da er det opptil 200 til bords.

De som var til stede, ga messa toppkarakter.

– Det som et koldtbord i konfirmasjonsselskap – hver dag, men du slipper selve selskapet, sa en av de som ble intervjuet.

–  Maten her er perfekt for meg, jeg trener mye og trenger påfyll av energi og karbohydrater, sa kontorfaglærling Olav Lühr.

– Jeg synes dette er som å være på restaurant hele året, sa Jesper Ibsen.

–  Maten er god og veldig variert fra dag til dag. Mye godt til lunsj, sa Sigve Endresen.

–  Kjøkkenet er flinke til å eksperimentere med maten, sa avdelingstillitsvalgt Jakob Johan Sverdrup til Forsvarets Forum.

Foto: Werner Juvik, Forsvarets Forum

På toppen

Forsvarets Forum rangerer de ulike forlegningene og for tiden er Kystvakten på topp med «Fem tallerkener» og karakteren «Topp» sammen med Terningmoen, Ramsund, Rena, Skjold og Madla. Husby (garden) og Høybuktmoen (Varanger) er i bunnen av lista med bare «To tallerkener» og karakteren «Snevert», som er to karakterer unna den absolutte bunn («Knust tallerken» og «bomber og granater»)

Redaksjonssjef Paal Ravnaas i Forsvarets Forum skriver for øvrig følgende observasjon fra Sortland:

– Middagen var dagens høydepunkt for oss. Med en kokk med asiatiske aner var det naturlig at vi fikk en ganske «spicy» matrett; asiatiske gryte, spedd rød chili servert med villris. Ja, det var helt perfekt.

Han kommenterer også at soldatene – siden det er så få som spiser – får det de vil ha om de synes det mangler noe.

–  Sånn er det på Sortland. Spør du, så får du.