– Det har vært et hektisk år for Kystvakten, som i tillegg til å patruljere norske havområder også har deltatt i flere internasjonale operasjoner, skriver flaggkommandør Sverre Nordahl Engeness.

Han overtok som sjef for Kystvakten 13. mars 2014, etter flaggkommandør Lars Saunes.

Kjemiske våpen

Blant de internasjonale operasjonene var da KV Andenes i mars seilte til Middelhavet i internasjonalt tjeneste for deltakelse i operasjon RECSYR hvor fatrøy og mannskap bidro med å transportere 1300 tonn kjemiske stridsmidler ut av Syria.

Hundrevis av inspeksjoner

Ved utgangen av desember skriver Nordahl Engeness at Kystvakten i 2014 har gjennomført i underkant av 1600 inspeksjoner. Disse har resultert i 381 advarsler og i 37 tilfeller har inspeksjonene avdekket regelbrudd som har ført til både anmeldelser og oppbringelse til norsk havn for videre etterforskning og bevissikring.

I tillegg har Kystvakten også gjennomført cirka 2750 oppdrag  for eksterne etater.

Økning av henvendelser

På samme tid har Kystvakten mottatt over 56.000 henvendelser. Dette er en økning på ti prosent fra året før.

I tillegg ble Kystvakten satt inn i 35 søk- og redningsaksjoner og har foretatt 22 slep, i forbindelse med havari av både fritidsbåter og større fartøy.

– Til tross for høy og variert aktivitet, har Kystvakten allikevel ikke fullt ut nådd de produksjonsmålene vi hadde med hensyn til antall patruljedøgn, noe som først og fremst må tilskrives uforutsette verkstedsopphold på enkelte av de havgående fartøyene, samt nødvendig installasjon av diverse IT- og annet kommunikasjonsutstyr på de mindre fartøyene i Indre Kystvakt, skriver Nordahl Engeness.

Arktis i endring skaper utfordringer

Ifølge Nordahl Engeness får kyststaten Norge utfordringer som følge av at Arktis er i endring, både når det gjelder klima og aktivitet i området. Ifølge kystvaktsjefen kommer disse til uttrykk i form av kryssende kommersielle interesser, samt økt og mer spredt trafikk i et værhardt område hvor det er langt mellom beredskapsressursene.

– Her spiller Kystvakten en vesentlig rolle. Håndhevelse av fiskeriregelverket er en hovedoppgave for Kystvakten. Inkludert i dette er å bidra til å kartlegge så nøyaktig som mulig hva som tas opp av havet, hvilket er en helt sentral forutsetning innen norsk fiskeriforvaltning. Havområdene som skal kontrolleres er enorme. Temperaturendringer i havet, spesielt i de nordlige havområder, fører til at fiskeriene spres over et stadig større område, og at aktiviteten strekker seg nordover og østover til områder som tidligere ikke var av kommersiell interesse, og der hvor fiskeriet pågår, der må Kystvakten som følger fiskets gang, evne å være til stede, skriver Nordahl Engeness.