Kulturskolen i Hadsel går mot sitt bristepunkt. Rådmannen foreslår å redusere fritidstilbudet. Utover rektorstillingen, som allerede er falt bort, kuttes 200 prosent stilling. I dag er det åtte musikklærere og en kontorarbeider som har alt fra 10 til 100 prosent stilling. – Vi har mange små stillinger.  Hvis to årsverk skal kuttes rammes flere instrumentgrupper, og det resulterer i kutt av flere disipliner i kulturskolen.Dersom en lærer kuttes for et messinginstrument, vil det ikke bli tilbud for noen andre messinginstrumenter. Det samme gjelder gitar. 104 mister plassen– Kutt vil føre til et snevert utvalg av tilbud hos oss, og vil føre til en lite mangfoldig kulturskole, sier Sivertsen. Sammen med verneombud Helene Enochsson påpeker de at skolen allerede har noen mangler. – Kulturskolen er ganske strippet fra før. Vi er en  ren musikkskole, ikke en kulturskole. Tilbud som tegning, dans og kunst har vi ikke, sier Enochsson.

104 kan miste plassen

I dag har kulturskolen i Hadsel 190 elever. Enkelte år oppstår det ventelister for barn og unge som ønsker plass. Men dersom rådmannens forslag vedtas, mister 104 elever plassen sin, ifølge Siverten og Enochsson. – Slike store kutt vil prege både det frivillige og det profesjonelle kulturlivet. Ressursene i kulturskolen er en grunnmur i det lokale kulturliv, understreker Sivertsen. Ressursene fra kulturskolen er med på å dra  musikklivet i Hadsel. – I tillegg gjør vi noe integreringsarbeid med koret «Godt blanda». Der tenkte vi egentlig å ekspandere for å gjøre mer for integreringen. Det er ikke helt i tiden å kutte innenfor dette, sier Enochsson, som er dirigent for integreringskoret. -Gleder oss ti innflyttingHadsel kommune er også i gang med å sørge for nye lokaler til kulturskolen, som i mange år har vært lokalisert i nedslitte Blinken. Etter planen skal de inn i overgangen mellom trekantbygget og Hurtigrutens Hus. Budsjettforslaget skal foreløpig ikke ha noen innvirkning for overflyttingen.– Vi har lenge kjempet for nye lokaliteter. Og vi gleder oss til å flytte inn i Hurtigrutens Hus. Da det ble kjent at vår rektor, Pantcho, skulle pensjonere seg valgte kommunen å ikke ansette ny rektor, sier Sivertsen.

-Tør ikke spekulere

Den administrative jobben til kulturskolerektoren er nå lagt til kultursjefen i Hadsel og direksjonsstillingen er borte. – Dette var også en sak vi kjempet imot. Vi ønsket å beholde rektorstillingen, altså fagleder. For oss ansatte er vi nok en gang i vinden og må kjempe for vår arbeidsplass. Dette er en tøff tid for oss. , forklarer Sivertsen og Enochsson. – Hvordan blir det dersom kuttet vedtas? – Det tør vi ikke å spekulere i. Det vanskeligste er å omplassere oss lærere. Vi er spisset i vårt fagfelt og har nesten ingen andre plasser å jobbe i kommunen, sier Enochsson. Nå skal de ansatte ved kulturskolen få ut budskapet om hvor viktig kulturskolen er for Hadsel. – Kulturskolen danner nye relasjoner, skaper bedre selvfølelse og har fokus på psykisk helse. Det er attraktivt å komme til Hadsel på grunn av kulturskolen vi har i dag, sier Sivertsen, og peker på at kommunen allerede får lite tilskudd på grunn av fraflytting. – Politikerne må skjønne hva som egentlig foreslås. Vi håper folk slår ring om oss.