Om noen små uker starter Lasse Uppman sin Vesterålsturné ”Ei Nordnorsk Jul”. Med seg har han Andreas Stormo, Eirik Dahl og Øystein Ingvaldsen, samt flere gjestesangere. Og for tiden øves det flittig. Programmet skal sitte.

- Andreas er gitarist, Eirik er pianist og resten av bandet er det Øystein som står for, forteller Lasse.

Erfarne musikere

Øystein spiller et instrument som heter EWI.

- Det er en slags MIDI-klarinett, eller et keyboard som du kan blåse i. På den kan han få frem veldig mange forskjellige instrumentlyder, forklarer Lasse. I tillegg spiller Øystein trombone.

Øystein er utdannet musiker, og dirigerte tidligere Bø Musikkforening. Andreas er fra Lødingen, og er også utdannet musiker. Eirik er kjent for mange her i Hadsel som dirigenten for Melbo Musikkforening, så det er erfarne musikere Lasse har fått med seg i år.

- Jeg er svært fornøyd, for dette er flinke folk.

Godt forberedt

I fjor arrangerte Lasse julekonsert på Melbu, og billettene gikk unna i forrykende tempo. Konserten ble til litt på impuls, og forberedelsestiden var deretter. Til tross for dette ble fjorårets konsert en kjempesuksess. Men Lasse vil ikke overlate noe til tilfeldighetene denne gangen. Han har øvd på julesanger siden nyttår.

- Heldigvis er samboeren min, Sunniva, glad i julemusikk, ler han.

Og det er bra, for Lasse øver mye hjemme, men hvis du møter han i trafikken vil du legge merke til at han synger konstant i bilen.

- Det er der jeg øver best, forteller Lasse. - Der er jeg alene og kan synge så høyt jeg vil.

Nordnorsk

Å lage en oppsetning for en julekonsert er ikke gjort over natta, det ligger mye arbeid bak. I tråd med turnénavnet, er konseptet nordnorsk og musikken deretter.

- Vi tar med noen av sangene fra i fjor og byr på kjente og kjære juleklassikere. I tillegg har jeg tatt med noen av de store amerikanske julesangene, men oversatt de til nordnorsk, forteller Lasse.

Han sier at det å jobbe med oversettelse av tekstene, har gitt ham et nytt forhold til sangene.

- Sangene gir en annen mening for meg nå, sier han, og peker på at det å synge sangene på egen dialekt gir en helt spesiell stemning.

Gjester

Lasse er langt fra den eneste vokalen, han har mange overraskelser planlagt underveis.

- På Myre har jeg fått med meg to unge, svært dyktige jenter som skal synge med meg, Iven Annie Wenberg og Siren Meløy, og i Lødingen blir det innslag fra Lasse Tiller.

I år som i fjor vil Lasses familie være sterkt representert under konsertene på Melbu og på Sortland, og han avslører at sønnen Noah (10) skal være med på deler av turneen.

Kan nå mange

Lasses turné går av stabelen 15. desember på Andenes. Så går turen videre til Myre, Lødingen, Sortland og Melbu. Om alle billettene blir solgt, kan han potensielt synge for 1.200 mennesker på én uke. På Melbu er det kun få billetter igjen.

- Jeg tør nesten ikke håpe på at det skjer. Om jeg får synge for tusen mennesker i turnéuken, så er det et lite julemirakel, smiler han ydmykt.