Dette står å lese i en pressemelding fra Hadsel kommune torsdag ettermiddag.

I januar i år søkte Handelsbygg Meløy Stokmarknes AS om å etablere et datasenter bak Europris og Bygger’n på Myran utenfor Stokmarknes.

– Selv om saken formelt sett er en vanlig byggesak, har kommunen forståelse for at muligheten for en slik etablering har skapt reaksjoner. Derfor har det vært viktig å gjøre ekstra grundige og omfattende vurderinger i forbindelse med behandlingen av byggesaken, heter det i pressemeldingen.

Plikt til å innvilge

Der står det også å lese at kommunen har prøvd å få tydelig fram at en ikke kan nekte etableringer etter eget forgodtbefinnende. Kommunedirektøren informerte kommunestyret i februar at dersom tiltak som søkes om er i samsvar med gjeldende reguleringsplan og øvrige regler, er det et lovbundet vedtak.

– Kommunen har da plikt å innvilge søknaden, og et ugyldig avslag kan faktisk føre til at kommunen har et erstatningsansvar overfor søker, står det å lese i pressemeldingen.

«Lett industri»

Ett punkt som har vært mye oppe i forbindelse med behandlingen av saken, er begrepet «lett industri». Bakgrunnen er at tomta det søkes om er en del av reguleringsplanen for næringsområdet Hadselmyran, som ble vedtatt i desember 2015.

Kommunen har vært i kontakt med Nærings -og fiskeridepartementet som ikke kan finne noen entydig definisjon på «lett industri»

Positiv til datasenter

Ifølge pressemeldingen har Hadsel kommunen vært i kontakt med Nasjonal sikkerhetsmyndighet som blant annet sier at det ikke finnes noen regulering for datasenteraktivitet per tid. De ber kommunen om å bestemme seg for egne retninger og gjøre seg opp egne meninger.

Søknaden fra Handelsbygg Meløy Stokmarknes AS, ble ferdigbehandlet av Hadsel kommune denne uken. Selskapet er informert om at det tillates etablering av datasenter på den aktuelle tomta på Myran.