Dette står å lese i en pressemelding fra selskapet.

Konsernstyret i Lofotkraft behandlet regnskap og årsberetning for 2022 fredag. Forskjellen fra 2021 er forholdsvis stor.

– Dette er en nedgang på hele 73 millioner i forhold til 2021, men 2021 var et ekstraordinært år preget av verdistigning på aksjeposten i Yve AS, står det å lese i en pressemelding fra konserndirektør, Arnt Winther.

Der heter det også at konsernet har god drift i de fleste virksomhetsområder, men resultatet påvirkes av lave kraftpriser og nedskrivning av verdien på aksjene i Vesterålskraft, som Lofotkraft AS kjøpte i 2022.

«Nedskrivningen er en følge av forskjell på balanseverdier i selskapet og verdsettelsen av selskapet som grunnlaget for kjøp av aksjene», står det blant annet å lese.

Påvirker ikke likviditet

Konsernet hadde et driftsresultat på 139 millioner kroner (108 millioner kroner) og et finansresultat på – 40 millioner kroner(+ 54 millioner) som følge av nevnte nedskrivninger dette påvirker ikke likviditeten i konsernet.

I likhet med året før, var 2022 preget av høyt aktivitetsnivå for Lofotkraft, ifølge pressemeldingen. Dog ikke så høyt som foregående år.

Konsernet har totalt investert 107,8 millioner norske kroner. Av dette er det investert 22,9 millioner kroner i utbygging av høyhastighets fiberbredbånd, 1,1 millioner kroner. Produksjonsvirksomheten, 10,3 millioner kroner i øvrige virksomheter og 73,4 millioner kroner i ledningsnettet til Elmea AS.

Lave priser

Nettvirksomheten Elmea AS har et resultat på 80,6 millioner kroner (50,4 millioner kroner) i 2022.

«Selskapet har stabil og god drift, men resultatforbedringen skyldes i stor grad lave priser for gjenkjøp av nettapet og meget lave sentralnettkostnader som følge av høye flaskehalsinntekter hos Statnett», står det å lese.

Det heter også at selskapet fortsetter å utvikle alle virksomhetene. Særlig har de fokus på deltakelsen i De Grønne Øyene, Zero Kyst og satsingen i utviklingsselskapet Lofotkraft Muligheter.

Konsernets bokførte totalkapital utgjorde pr. 31.12.2022 2. 865 millioner kroner, med en egenkapitalandel på 40 %.

Styret fremmer forslag til Generalforsamlingen om å sette av 17 millioner kroner i utbytte for 2022, i tråd med gjeldende aksjonæravtale.