Med 42,8 prosent av stemmene får partiet 12 mandater av 27. Da trenger Høyre kun støtte fra to mandater for å ha flertall i kommunestyret i Sortland de neste fire årene.

– Det er helt vanvittige tall egentlig. Jeg har aldri vært i nærheten av å drømme om sånne tall. Man må faktisk tilbake til 60-tallet for å finne partier som hadde over 40 prosent på Sortland, så det er litt uvirkelig egentlig, sier en rørt valgvinner fra Sortland Høyre, ordførerkandidat Grete Ellingsen.

– Jeg har ikke helt klart å ta dette innover meg enda, sier Grete Ellingsen. – Jeg er veldig overveldet og glad. Foto: Kristine Lindebo

Samarbeid med Frp

Samarbeidspartneren de neste årene er allerede klar. Frp flagget allerede i valgkampen at de ikke hadde egen ordførerkandidat, men satset på å støtte Høyre.

Førstekandidat for Sortland Frp, Maroun Abou Zeid, har allerede lovet å bli en støttespiller for Høyre, i et flertall med Frp og Høyre. Foto: Kristine Lindebo

– Vi har hatt valgvaken i lag med Frp, som var ute ganske tidlig og sa at de hadde ingen ordførerkandidat, og at de støttet Høyre. Sammen med de har vi mandatene til et flertall, sier Ellingsen.

– I tillegg har jo Venstre sagt at de støtter oss, og nå ser det ut til at de ligger inne med et mandat.

Vil samarbeide bredt

Foto: Kristine Lindebo

– Jeg har også sagt at uansett et sånt flertall så vil vi ønske å snakke med hvertfall de to partiene som erklærte seg blokkuavhengig i valgkampen. Det er Miljøpartiet De Grønne - som dessverre ikke ser ut til å komme inn - og Senterpartiet.

Senterpartiets ordførerkandidat Rune Kvannli var innom Høyres valgvake for å gratulere etter at resultatet av forhåndsstemmene var kommet. Foto: Kristine Lindebo

– Det står fortsatt ved lag at vi vil ønske å snakke med dem. Ikke for å danne et flertall, for det har vi jo med Frp, men fordi vi ønsker å danne et bredest mulig flertall siden vi ønsker å være styringsdyktige fremover og ha kraft til både å utvikle Sortland, og vi ønsker til livs det store utenforskapet som har blitt større og større de siste årene.

Derfor trenger de et bredest mulig grunnlag politisk, og mest mulig kraft for å ta tak i dette, mener Ellingsen.

– Jeg er veldig rørt. Jeg har stått og småskreket nesten siden klokken ni i kveld da forhåndstallene kom. Foto: Kristine Lindebo

Ellingsen understreker at Høyre ønsker et konkret samarbeide også med Venstre, og eventuelt Senterpartiet.

– Vi vil se hva det kan være grunnlag for, selv om vi har flertall alene med Frp.

– Venstre har jo sagt at de vil støtte oss. Så det neste vil være et slags politisk grunnlag og drøftelse om en politisk plattform etterhvert.

Foto: Kristine Lindebo
Foto: Kristine Lindebo
Foto: Kristine Lindebo
Foto: Kristine Lindebo
Foto: Kristine Lindebo
Foto: Kristine Lindebo
Foto: Kristine Lindebo
Foto: Kristine Lindebo