– Det er masse folk her! sier Esben Dyrø.

Han er lørdag formiddag på en siste runde blant valgbodene på Sortland Torg, for å gjøre seg opp ei mening før det viktige kommune- og fylkestingsvalget på mandag.

Der kan også han være med å bestemme hvem som skal bestemme i Sortland og Nordland de neste fire årene.

Esben går bort til den ene partiboden etter den andre, for å snakke om det han er aller mest opptatt av foran valget, som er:

– Støttekontakt.

Esben sier det klart og tydelig, til alle han møter. Han ønsker seg støttekontakt, som det er 15 år siden sist han hadde, i 2008. Dette selv om det er en lovpålagt tjeneste som kommunen skal tilby personer med spesielle behov.

Esben kjenner mange på Sortland, og det er mange som får en klem av ham også denne dagen. Med seg på torget har han blant annet mamma Solfrid Dyrø, og mange av vennene sine.

NRK skrev tidligere denne uka at det er få som stemmer blant personer med psykisk utviklingshemming, som Esben.

Hun synes det er viktig at sønnen også kan være med å bestemme, på lik linje med andre borgere.

Hun er også lokallagsleder i Sortland, i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU).

Forbundet krever ifølge NRK at kommunene sørger for at flere får brukt stemmeretten sin. De mener utviklingshemmede skulle hatt tilrettelagte valglokaler, og at det skulle ha vært på plass for lenge siden, meddeler forbundsleder Tom Tvedt til NRK:

– Vi er i 2023 og situasjonen er at svært få av de utviklingshemmede får mulighet til å stemme. I loven står det at alle har like muligheter. Dette skal også gjelde de som har en utviklingshemming.

Solfrid Dyrø mener i tillegg at kommunen burde hatt et tilbud til utviklingshemmede i forbindelse med valget. Det kunne vært et kurs eller annet opplegg som gjorde det enklere for dem å sette seg inn i politikken og hva som skjer i et valg.

– Dette er et savn. Det finnes ikke noe slikt tilbud her i Sortland i dag, sier hun.

– Den viktigste jobben

Valgansvarlig Eva Merethe F. Bergli i Sortland kommune, bekrefter at kommunen ikke har et eget opplæringstilbud for utviklingshemmede i forbindelse med valget, og ikke egne valglokaler.

Likevel tilrettelegger og tilpasser de både generelt og individuelt for hver enkelt som ønsker å stemme, forteller hun.

– Det er noe av det jeg ser på som den viktigste jobben vår, å hjelpe dem med behov for hjelp, sier hun.

Se mer utfyllende svar fra Eva Merethe F. Bergli i kommunen, lenger ned i saken.

På torget har også flere andre personer med utviklingshemming møtt opp, inkludert deres foreldre.

Hill-Marta Solberg har også vært Sortland-ordfører på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet, og står på stand sammen med Sortland Arbeiderparti denne lørdagen. Hun understreker likevel at det er lenge siden hun var aktiv i Sortland-politikken.

– Jeg hadde blitt tullete i hodet om jeg skulle gått hjemme hver eneste ettermiddag, sier Solfrid.

Foto: Kristine Lindebø

– Det er klart vi må få ordna støttekontakt til deg, Esben, sier Liv Tjønsø, som står på lista til Sortland Høyre.

Til venstre, i rosa jakke, står Leonora Finden. Hun er 18 år og går på Sortland videregående skole, avdeling Kleiva. Hun bor ennå hjemme.

Foto: Kristine Lindebø

– Vi går rundt og snakker med politikerne om bolig, vi da, sier mor til Leonora, Lise Finden.

– Om de kan bygge leilighet til meg, sier Leonora, som her snakker med Rødts andrekandidat Marte Mari Moen Hovlund.

– Håper de får det til

Lise forteller at Leonora ønsker å flytte hjemmefra om noen år, men at det er for få boliger for personer med psykisk utviklingshemming i Sortland.

– Hun er bare 18 nå, men tida går fort. Hun vil ikke bo hjemme hele 20-årene, sier Lise, og Leonora rister bekreftende på hodet.

– Hun er veldig klar for å flytte, smiler Lise.

Leonora er førstegangsvelger i år, og skal stemme på mandag.

– Det blir bra når jeg får flytte inn i min egen leilighet.

– Har du bestemt deg for hvem du skal stemme på?

– Nei. Men jeg håper de får det til.

– Ja, at de du stemmer på får til å bygge leilighet til deg, supplerer Lise, mens Leonora nikker.

– Esben er ganske klar på hvem han vil skal bestemme, sier mor Solfrid.

– Der kommer ho Grete! sier Esben.

– Vanskelig å rekruttere

Kommunalsjef for helse og omsorg i Sortland kommune, Sture Jacobsen, svarer på generelt grunnlag at det har blitt svært vanskelig å rekruttere støttekontakter, og jevnt over vanskeligere og vanskeligere de siste årene.

– Kommunen har prøvd på forskjellige måter å rekruttere, med varierende hell, skriver han i en SMS til VOL.

Kommunalsjef for helse og omsorg i Sortland kommune, Sture Jacobsen, sier det er vanskelig å rekruttere støttekontakter. Foto: Ole-Kristian Anfinsen

Han skriver også at kommunen må øke antall boliger for utviklingshemmede de kommende årene.

– Dette vil bli sett i sammenheng med endring av boligstruktur i det kommunen kaller miljøtjenesten, skriver han, og opplyser at kommunedirektøren har tatt dette opp i gjeldende budsjett og økonomiplan.

– Ønsker at alle skal få stemt

Valgansvarlig Eva Merethe F. Bergli i Sortland kommune forteller at kommunen prøver så godt de kan å tilrettelegge for alle med behov for det. Det gjelder både fysisk tilrettelegging, som for eksempel ekstra lys, rullestolvennlige lokaler, hjelp til personer med krykker, minske støy i lokalene, og at personer som trenger tolk kan ha med seg tolken inn i stemmeavlukket.

– Vi veileder også alle som kommer og vil stemme, uavhengig av hva de trenger veiledning til, sier hun.

Eva Merethe forteller at de som jobber i valglokalene også har hjulpet velgere med å lese høyt opp det som står på hver stemmeseddel, og at alle som har behov for eller ønsker det, kan be om å få stemme hjemme.

– Da kommer det to fra kretsen hjem til den som vil stemme, med stemmesedler, urne, stempel og det hele.

– Vi veileder alle som kommer og vil stemme, uavhengig av hva de trenger veiledning til, sier Eva Merethe F. Bergli, valgansvarlig i Sortland kommune. Foto: Kristine Lindebø

Det har vært personer med utviklingshemming innom og stemt i valglokalene, og valgmedarbeidere har også vært på institusjoner for psykisk utviklingshemmede, opplyser hun. Men det er altså ikke sånn at de drar ut hvis det ikke er bestilt.

– Kanskje vi skulle begynne med det, et samarbeidet med institusjonene, som et tilbud? Det er ikke alltid så enkelt å avgjøre hvor mye man skal være frampå for å få flest mulig til å stemme, sier Eva Merethe.

– Jeg ønsker i hvert fall at alle som vil skal få stemt, sier hun, og oppfordrer alle til å ta kontakt om de har spesielle behov i forbindelse med stemmegivinga.

– Enten det er det ene eller andre, så kan vi få løst det. Jeg har i hvert fall ikke vært borti at det er noe vi ikke har løst.