Mens helga har bydd på grått og litt kjølig vær kommer sommeren tilbake med fornyet kraft neste uke – og vel så det. Det er nemlig i vente et par skikkelige varme dager.

Mandag byr på beskjedne 16 grader og litt nedbør fra ettermiddagen, før temperaturen gjør et solid sprang på gradestokken.

– Et skikkelig hopp

Vakthavende meteorolog Ingvild Villa forklarer hvordan det har seg at det blir strålende i nord og søkke vått i sør.

– Det blir et skikkelig hopp tirsdag og det gjelder for hele Nord-Norge. Det som skjer, er at det kommer inn et veldig kraftig lavtrykk inn mot Sør-Norge som kommer til å dra inn veldig mye nedbør i Sør-Norge. Og som gjør at vi får den østlige vinden fra sør som drar varmen inn mot våre områder, som gjør at vi får et skikkelig byks i temperaturen, sier hun.

Ifølge Villa vil nedbøren som kommer mandag være i forbindelse med lavtrykket, og i bakkant av lavtrykket er varmlufta som siger inn fra øst.

– Det blir 29 grader og kanskje opp mot 30 grader i innlandet. Det kan bli litt kjøligere ved kysten, kanskje 27 grader, humrer hun og legger til at det blir altså varmt.

Kan bli torden på kvelden

For neste uke ser det ut til å bli stabilt pent sommervær i Vesterålen, og det ser ikke ut som det er utrygt for nedbør.

– I forbindelse med varmlufta som kommer inn tirsdag mot kvelden og natta er det mulighet for at det danner seg byger, kanskje med torden noe som er typisk når man får veldig varm luft når det har vært kjøligere. Det kan man være obs på, faren for torden, sier meteorologen.

Generelt ser det veldig greit ut for neste uke, det er sol så langt øyet kan se.

– Det er ikke noen lavtrykk på vei inn med det første. Temperaturene vil gå litt ned, men det skal holde seg ganske stabilt i neste uke, rundt 20 tallet, sier Villa.

I Nord-Norge har det i sommer vært en værsituasjon som har vært høytrykkspreget, varmere enn normalt og veldig tørt. Vi har ute skogbrannfarevarsel for Vesterålen, og det vil vedvare, sier Ingvild Villa.

Mest vind i indre strøk

Hun tilføyer at det er forventet litt vind i forbindelse med lavtrykket som kommer fra sør.

– Siden det er østlig vind er det mest i indre strøk av Nordland og Troms denne vil treffe, men det kan blåse litt på tirsdag og inn mot onsdag og torsdag også i Vesterålen, sier meteorologen.

Ute på kysten vil ikke vinden bli så kraftig, siden retningen er østlig.

– Litt mulighet for vind er det, viser finskalamodellene våre, men det er nok de indre strøkene som vil merke den mest, sier Villa.